EYT düzenlemesinde merak edilenler

MDN Editör

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi yasa tasarısı olarak Meclis’e sunuldu ve kimlerin, nasıl EYT’den yararlanacağı netleşti. Buna göre  EYT düzenlemesiyle yaş şartı kalkarken, kademeli prim gün sayısı ve çalışma yılı aynı kaldı.

EYT düzenlemesinin denizcilik sektörüne yansımalarını İMEAK DTO Mali işler ve Vergi Danışmanı Yeminli Mali Müşavir Murat Erişti MarineDeal News’e özel değerlendirdi.

Kanunda denizcilik sektörü için ayrı bir düzenleme olmadığını dile getiren Erişti şunları kaydetti,

“Genel düzenlemeler kapsamında sektörde çalışanların emekli olması ve 10 gün içinde yine aynı işyerinde çalışmaya başlaması durumunda 5 puan destek primi uygulamasından faydalanabilecek. Sektörümüze getireceği kıdem tazminatı yükü hakkında sayısallaştırılmış bir model bulunmamakla beraber ciddi bir maliyetle karşılaşacağımızı tahmin etmekteyim. “

Kanunda öne çıkan diğer başlıklar ise aşağıdaki gibi.

–           Kanun toplamda 5 milyon kişiyi etkileyecek.

–           2023 yılı içinde 2.250.000 kişinin emekli olması bekleniyor.

–           EYT Yasası teklifinde 8 Eylül 1999’dan önce malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası kapsamında çalışmaya başlayanların, 9 Eylül 1999’dan sonra malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası kapsamında çalışmaya başlamalarına rağmen sigorta başlangıç tarihini geriye götürmeye imkan tanıyan ilgili mevzuat hükümlerine göre yaptıkları borçlanmalar ile sigortalılık başlangıç tarihi 8 Eylül 1999 öncesi olacak şekilde geriye götürülenlerin mevcut mevzuattaki emekliliğe hak kazanma koşullarından yaş şartının kaldırılmasının amaçlandığı görülmektedir.

–           Bu durumda yaş şartı dışında prim günü ve sigortalılık süresi şartlarını taşıyanlar emekli aylığı alabilecek.

–           Emeklilik başvuruları e -devlet üzerinden ya da SGK ‘ya müracaat şeklinde yapılabilecek.

–           EYT‘lerin kıdem tazminatı yükü için KGF ‘den destek sağlanacak.

–           En düşük emekli aylığı 5.500 TL olacak.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın