Eski düşmanlar dost mu oluyor?

MDN İstanbul

Fotoğraf: AP

Roma’yı ziyaret edecek olan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, burada İtalya Başbakanı Mario Draghi ile görüşecek ve ikili Fransız-İtalyan Gelişmiş İşbirliği Anlaşması’nı imzalayacak.

Anlaşmanın, Paris’le Roma’nın pozisyonlarının yakınlaşmasının yanı sıra iki ülkenin Avrupa, dış politika, güvenlik, savunma, göç politikası, ekonomi, eğitim, araştırma, kültür ve sınır ötesi konularındaki işbirliğini teşvik edeceği belirtiliyor.

Ayrıca iki ülkenin Brexit ve Almanya’daki siyasi geçiş sonrası Avrupa’da ortaya çıkan iktidarsızlık sürecinde güç dengelerini değiştirmeyi amaçladığı söyleniyor.

İki ülkenin arasının son yıllarda oldukça gergin olduğu düşünüldüğünde akla eski düşmanlar dost mu oluyor sorusu geliyor. 2018 yılında 5 Yıldız Hareketi ve aşırı sağ Lig Partisi tarafından yönetilen popülist hükümetin kurulması sonrası yaşanan bazı anlaşmazlıklar sonrası başlayan gerilim 2019’da İtalyan Konseyi Başkan Yardımcısı Luigi Di Maio’nun Fransa’daki Sarı Yelekliler protesto hareketinin lideriyle bir araya gelmesiyle zirve yaptı. Bundan kısa süre önce İçişleri Bakanı Matteo Salvini, Fransa Cumhurbaşkanı’nın istifa etmesini istedi. Bu durumu protesto eden Paris, iki komşu arasında 1945’ten bu yana yaşanan en ciddi diplomatik krizde, İtalya’daki büyükelçisini geçici olarak geri çağırdı. İtalya, göçmen akışıyla başa çıkmada Paris’in kendisini yalnız bıraktığını belirtti. Roma ayrıca Paris’i, Fransa’ya sığınan aşırı sol Kızıl Tugaylar’ın eski üyelerini barındırdığı için eleştirdi. Ancak Emmanuel Macron, geçtiğimiz nisan ayında bu kişilerin tutuklanmaları talimatını vererek Mitterrand dönemi doktrinine son verdi.

Euronews

Bunu Paylaşın