”Ermenistan savaş suçu işliyor”

MDN İstanbul

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yaptıkları görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda açıklama yapan ve Hocalı’da çocuklar ve kadınlar dâhil 630’dan fazla sivili katleden Ermenilerin temmuz ayında da yine sivillere saldırdığını belirten Çavuşoğlu, “Ermenistan önce çatışma hattında hemen Azerbaycan’ın bulunduğu bölgelere hem askerlere hem de sivillere saldırdı, çocuklar dâhil birçok sivil şehit oldu. Diğer taraftan son günlerde de sıkışan Ermenistan, Gence’ye ve hatta Bakü’ye yakın yerlere de füze göndermeye başladı. Yani doğrudan sivilleri hedef alıyor, bu esasen savaş suçudur.” ifadelerini kullandı.

Azerbaycan’da 1 milyon insanın yerin edildiğini ve 30 yıldır topraklarının işgal altında olduğunu aktaran Çavuşoğlu, ‘‘Her iki ülke de NATO’nun ortakları. Dolayısıyla NATO’nun da tabii ki dengeli bir şekilde ateşkes, aynı şekilde sorunun barışçıl bir şekilde çözümü konusunda çağrı yapması normal. Ama uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları ve de Azerbaycan’ın toprak ve sınır bütünlüğü çerçevesinde bu işin çözülmesi, yani Ermenistan’ın bir an önce buralardan çekilmesi çağrısında da başta NATO olmak üzere, herkesin bulunması gerekiyor. Başka türlü de bu sorunun çözümü mümkün değil. 30 yıldır Azerbaycan toprakları işgal altında,” dedi.

Türkiye’nin çok değer verdikleri bir müttefik olduğunu söyleyen Stoltenberg ise, “Türkiye çok değer verdiğimiz müttefiktir, koronavirüsle mücadelemize ortaklarla beraber çok fazla destek vermiştir. Afganistan, Kosova ve Irak’ta da NATO’ya katkıda bulunuyor. NATO da Türkiye’ye katkıda bulunuyor” dedi.

Dağlık Karabağ krizi ile ilgili de açıklama yapan, saldırıların artmasından endişe duyduklarını ve sivil ölümlerinin endişelerini artırdığın belirten Stoltenberg, “Tüm taraflara savaşın hemen durdurulması çağrısı yapıyoruz” diye konuştu ve Türkiye’den önemli ölçüdeki nüfuzunu tansiyonun düşürülmesi için kullanmasını beklediklerini belirtti.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın