Erma First, de-balastta arıtmasız sistem geliştirdi

MDN İstanbul

Deniz ekolojisinin korunması amacı ile IMO’da kabul edilen Balast Suyu Arıtma Sistemleri konusunda, bu alanda ürün ve servis hizmeti veren Erma First tarafından sektör temsilcilerine bilgilendirme semineri düzenlendi. Wyndham İstanbul Kalamış Marina Hotel’de düzenlenen seminere birçok armatör ve sektörün önde gelen temsilcileri katıldı. Erma First Genel Müdürü Konstantinos Stampedakis, Erma First olarak iki kademeli bir arıtma sistemi kullandıklarını anlatarak, “İlki mekanik filtrasyon, ikincisi de elektroliz sistemi. Bu elektroliz operasyonunda de-balast aşamasında sistemin kullanılmasına gerek yok. Çünkü yapılması gereken işlem suyun alınması sırasında elektroliz işlemiyle yapılıyor, bir daha de-balast da elektroliz işlemini uygulamanıza gerek yok,” şeklinde konuştu.

Geminin dengede kalması için kullanılan balast suyunun nötralizasyon işleminin, balast basarken gerçekleştiğini ve bu nedenle de-balast basarken elektrolize hiçbir sistemin çalıştırılmasına gerek olmadığını belirten Stampedakis, “Balast alırken elektroliz işlemiyle oluşan klor, tüm canlı organizmaları öldürüyor. Balast tankına gitmeden suyun içinde hiçbir canlı mikroorganizma kalmıyor, bu nedenle bu sistemi de-ballast da tekrar çalıştırmaya gerek yok. Klor, zaman içerisinde bekledikçe çözülüyor ve yok oluyor. Çözülme işlemi henüz oluşmamışsa, o zaman bu kalan kloru nötrelize etmek gerekiyor. Sistem otomatik olarak bunu nötrelize ediyor ve bunun kontrolünü de çeşitli sensörler vasıtasıyla yapıyor. Sistem, klorun kalmadığını gördüğünde de-ballast işlemi başlıyor” dedi.

Filtresiz sitemlerde başarı oranı düşük
Bazı firmaların balast suyu arıtım sisteminde filtre kullanmadığını, ilk zamanlarda kendilerinin de filtresiz denemelerde bulunduklarını kaydeden Stampedakis, “İlk zamanlarda filtresiz testler yaptık fakat 50 mikron üzeri organizmaları, ürettiğimiz klor ile öldürmekte başarılı olmadık. Bunlar yetişkin organizma olarak geçer, bunların üzeri bir kalıpla kaplı, bu nedenle klor ile öldüremiyorsunuz. Ayrıca filtre olmadığı zaman deniz suyu içerisinde bazı parçacıklar elektrotların üzerindeki parçayı raspalıyor. Yani, biz bu şartlarla elektrotun üzerindeki kaplamaya maksimum üç yıl değer biçebiliyoruz,” dedi.

Bunu Paylaşın