ERIC TIGELAAR

MDN İstanbul

Orta hızlı dizel motor üretiminde dünyanın öncü şirketlerinden Yanmar’ın Avrupa Satış Müdürü Eric Tigelaar, gemi inşa piyasasında dünyada ve Türkiye’de yaşanan gelişmelerle ilgili sorularımızı yanıtladı

1. Denizcilik sektörü zorlu geçen 2014 yılını geride bıraktı. Dünyada piyasayı etkileyen olumlu ve olumsuz trendler nelerdir?
2014 yılında deniz taşımacılığında yavaş da olsa yaşanan bir büyüme, çok amaçlı gemilere olan talebi ve küçük boyutlu tanker inşasına olan ilgiyi artırdı. Ancak yaşanan son gelişmeler gemi inşadaki genel faaliyet toplamında azalmaya işaret ediyor. Dünyada büyük kuru yük gemilerine olan talep azalırken, tankerlerde küçük bir artış yaşanıyor.

Ukrayna ve Rusya arasındaki sorunlar, Suriye’deki istikrarsızlık, petrol fiyatları, güçlü Amerikan Doları, zayıf Türk Lirası ve zayıf Norveç Kronu gibi faktörlerin geçtiğimiz yıl sektörü etkileyen olumsuz gelişmeler arasında öne çıktığını düşünüyorum. Tüm bu yaşanan gelişmeler yeni inşa siparişlerini de önemli ölçüde etkiliyor. Büyük kargo gemileri ve Norveç’ten gelen özel maksatlı gemi siparişlerindeki düşüşü bu çerçevede değerlendirebiliriz. Avrupa’daki niş pazarın gücüne bağlı olarak özel maksatlı gemi piyasasının gelişmesindeki belirsizlik sürüyor.

Her şeye rağmen, Avrupa gemi inşa sanayinin istikrara kavuştuğunu ve güçlü bir toparlanmanın işaretlerini verdiğini düşünüyorum. Tersanelerde gemi tamir ve bakımındaki yoğunluk devam ediyor ve yeni inşa sanayinde artacak iş hacminin de sektörün büyümesine ek katkı sağlayacağına inanıyorum.

2. Türk tersaneleri 2008 yılındaki krizin ardından yeni arayışlara girdi. Siz, Türk gemi inşa sanayinin geldiği noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türk gemi inşa sanayi offshore gemileri, feribotlar, balıkçı gemileri ve römorkörlerin inşasında ve donatımında önemli başarılar elde etmeye devam ediyor. 2014 yılında Türk tersaneleri çok büyük balıkçı gemilerini etkileyici bir performansla inşa etti. 2015 yılında önceki yıllardan alınan ve halen inşa halinde olan siparişleri teslim edilecek. Bu siparişlerde teslimatların eksiksiz bir şekilde ve zamanında yapılacağı konusunda armatörlerin güvenini kazanmak kilit öneme sahip.

Teslimatların başarısı doğrultusunda Türk armatörlerin Türk tersanelerine vereceği siparişlerin de artacağını düşünüyorum. Özel maksatlı gemilerin inşası konusunda Türk tersaneleri Batı Avrupa ve Norveç tersaneleriyle önemli bir rekabet halinde.

3. Yanmar’ın ürettiği motorların düşük emisyon oranı ve daha az yakıt tüketimi konularında denizcilik sektörüne ve çevreye sağladığı avantajlar nelerdir?
Dünya nüfusundaki geri döndürülemez yükseliş, yiyecek tedariğindeki sıkıntılar ve çevresel tahribat göz ardı edilemeyek kadar önemli sorunlar olarak karşımızda duruyor. Yüzyılı aşkın bir süredir gıda üretimi sektörüne ve enerji üretimine katkı sağlayan Yanmar’ın misyonu proaktif ve etkin bir şekilde ortaya çıkan ihtiyaçları karşılamaya devam etmektir. Önümüzeki 100 yılda da başarımızı sürdürmek için cesur adımlar atmaya devam ediyoruz.

Yeni inisiyatifimiz “YF2112” (Gelecek Yanmar’ın 2112) Yanmar’ın teknolojik uzmanlığını gelecekte de verimli ve kârlı endüstri kollarının ortaya çıkmasına yardımcı olmayı kapsıyor. DNA’mızın güçlü bir öğesi olan ve şirketimizin kurulduğu 1912 yılına kadar uzanan devrimsel teknojileri üretmek ilkesi, çağın problemlerine çözüm getirme konusunda Yanmar’ın ana katkılarının başında geliyor. Tüm dünyada sürdürülebilir yaşam alanları yaratmayı kendi görevimiz olarak görüyoruz.

Yanmar’ın deniz jenaratör setlerinde uzun geçmişe dayanan deneyimi var. Özellikle orta hızlı dizel yakıtlı jenaratör setlerinde engin bir tecrübeye sahibiz ve kendi sınıfımızda pazar lideriyiz. Bu deneyim tersanelerin Yanmar’a olan güveninin temelini oluşturuyor. Armatörler de aynı şekilde Yanmar’ın işini ne kadar takdir ettiklerini makinelerimize verdikleri siparişlerle ortaya koyuyor.

350 kWe’den 4300 kWe güce kadar olan ana makine sınıfında geniş bir ürün yelpazemiz bulunuyor. Şu an gaz ile çalışan yeni motorlarımızı geliştirmeye odaklanmış durumdayız ve ‘Tier III’ çözümlerimiz sektörde öncü konumda bulunuyor.

Bizim öncelikli sorumluluğumuz; çevre-dostu enerji çözümleri üreterek müşterilerimize yardımcı olmak ve emisyon oranlarını düşürerek dünyanın geleceğine olumlu katkı sağlamak.

Büyük ölçekli enerji çözümleri üreticisi olarak son yaptığımız çevreye duyarlı işlerden biri şirketin 1912’de kurulduğu Osaka ana merkezinin yeniden inşa projesiydi. Sembolik bir şekilde “Yanmar Uçuyor – Y Binası” adı verilen bina, lider ve yenilikçi küresel bir şirket olan Yanmar’ın gelecek yüzyıla doğru tutkulu yolculuğunu müjdeleyecek şekilde bir geminin pruvasını andırıyor. Ayrıca, faaliyet gösterdiğimiz çeşitli etkinlik alanlarında en son geliştirilen Yanmar teknolojileri simgeleyerek tüm şirketi gerçek çevre dostu bir tesis olarak konumlandırıyor. Gaz ısı pompası (GHP) havalandırma tesisatı, kojenerasyon sistemi, güneş panelleri ve güneş termal  toplayıcısı gibi mevcut Yanmar çözümlerini kullanmak yeni ana merkezimizde CO2 emisyonlarının yüzde 55 oranında azalmasını sağladı. Ana hedefimizi sıfır emisyona ulaşmak olarak belirledik.

4. Orta hızlı dizel motorlarda geliştirdiğiniz ana sevk ve jenaratör sistemleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
Geçtiğimiz günlerde, ticari yüksek hızlı motor organizasyonumuzu orta hızlı motor birimimizle birleştirdik. Buradaki amacımız; Yanmar’ın dünyaca ünlü çözüm mühendisliği ve sinerjisini kullanarak bu iki segmentin birbirilerini güçlendirmesiydi.

Bizim makine modellerimiz EY dizaynına dayanıyor. Burdaki ‘E’ ekonomi, çevre, etkinlik, emisyon, dayanıklılık anlamına geliyor, ‘Y’ ise Yanmar’ı karşılıyor. Mevcut ana motorlarımızın dizaynında; son emisyon düzenlemeleri, düşük yakıt tüketimi ve kolay bakım yapılabilme kilit öneme sahiptir. Kalitemiz gemilerin güvenli bir şekilde işlem yapabilmesini sağlıyor. Yakıt tüketimini azaltmak ve çevreyi daha fazla desteklemek için fabrikalarımız iki-kademeli turboşarjlı 6EY26W (1920 kW @ 750 rpm) tahrik ünitesini geliştirdiler. Bunun tek turboşarjlı motorda 8 gr / kW*saat tasarruf sağlanıyor. Bu çığır açan yeni teknoloji ticari gemi sahipleri ve operatörleri için düşük emisyon ve yakıt giderlerinde büyük miktarda tasarruf vaat ediyor.

Bunlara ek olarak, Yanmar çift yakıtlı motorlarda başarılı gelişmeler sağladı. Bu yılın eylül ayında çift yakıt teknolojisine sahip motorlar için ilk siparişleri almaya başlayacağız. Ben 4 yıl öncesine göre bugün, gazla çalışan motorlara olan talebin artık daha gerçekçi olduğuna inanıyorum. Tasarımcılar ve müşteriler, gerekli gaz altyapısını çok iyi araştırıyorlar ve kısıtlamaların farkındalar. Şu an gaz altyapısının henüz yeterli olduğu söylenemez. Ancak gaz ile çalışan motorlar tüm dünyanın ve insanlığın geleceğini oluşturuyor.

5. Küresel piyasada yaşanan gelişmeler gelişmekte olan ülkelerin dünya ticaretindeki paylarını artırırak birer yatırım merkezi haline gelmesini sağladı. Bu bağlamda, Yanmar’ın Türkiye pazarıyla ilgili stratejisini nasıl değerlendirirsiniz?
Küresel pazardaki volatilite (oynaklık) bir sonraki adımımızı sürekli gözden geçirmemiz gerektiğini gösteriyor ve önümüzde verilmesi gereken birçok nihai karar bulunuyor. Ürettiğimiz makine çözümleri, Türk denizcilik sektörü ve tersaneleri tarafından yoğun bir şekilde tercih ediliyor. Türkiye iş dünyasından aldığımız tüm desteği takdir ediyoruz.

Türkiye, bizim gelecek stratejimizde ana odaklarımızın başında geliyor. Türkiye pazarı gerçekten çok önemli potansiyele sahip ve Yanmar iş süreçlerinde yerel ticaretle yakın işbirliği kurmayı tercih ediyor. Şu an bizim sonuçlarımızın Türkiye’deki ihtiyaçları en iyi şekilde nasıl karşılayacağını araştırıyoruz. Ziraat, endüstri, denizcilik ve enerji sistemleriyle ilgili tüm global ürün portföyümüzü gözden geçiriyoruz. Denizcilik donanımlarımız içinde daha büyük orta hızlı motorlar çok önemli hale geldi. Sadece bugün için değil gelecekte de, Yanmar’ın derin bağlarla içinde olduğu Türk gemi inşa sanayinde ve denizcilik piyasasında sadece bugün için değil gelecekte de, güçlü bir şekilde olacağımızı görüyoruz.

Ayrıca Türk koster filosunun yenilenmesi projesindeki yaşanan son gelişmelerin yeni imkanlar doğuracağını görüyoruz. Stratejimiz; Türk tersaneleri, dizayn firmaları ve diğer tedarikçilerle yakın işbirliği içinde çalışarak bu projenin gerçeklemesine katkı sağlamak. Ayrıca, projenin başarısına bağlı olarak yabancı gemi sahiplerinin de bu tip koster gemileri inşa etme talebi olacağını tahmin ediyoruz. Bu projeye katkı sağlama konusunda Yanmar’ın ciddi hazırlıkları olduğunu söyleyebilirim.

Yaratıcı ve esnek çözümler üretmek için sektörün birlikte çalışması gerektiğini düşünüyorum. Biz, her zaman ve her koşulda verdiği sözleri tam olarak yerine getirmesiyle tanınan bir şirketiz, Yanmar’a güvenebilirsiniz.

Bunu Paylaşın