Ergene Nehri’nde su kalitesi 4’üncü dereceye düştü

MDN MEDIA

Ergene Nehri’nin suyu, yapılan çevre endüstriyel analiz incelemesinde, 4’üncü derece kirli çıktı

Kimyasal ve evsel atıklar nedeniyle yıllardır kirli akan Ergene Nehri’nde, Edirne Uzun Köprü Belediyesi su numuneleri toplayıp analiz yaptırdı. Mayıs ayındaki ölçümlerde, nehir suyunun 3’üncü derecede kirli olduğu belirlendi. Eylül ayının sonunda yapılan ölçümlerde ise, suyun en kirli seviye olan 4’üncü dereceye çıktığı belirlendi.

2’nci derceden 4’e düştü

Raporu inceleyen Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, kimyasal oksijen ihtiyacı, azot ve fosfor yükleri açısından nehrin Uzunköprü bölgesinin kıta arası su kalitesi yönetmeliğine göre, 4’üncü sınıf su kalitesine düştüğünü söyledi. Tecer, bundan önce yapılan analizlerde bir düzelme gördüklerini ve kirliliğin 2’nci dereceye kadar çıktığını belirtti. Bunun, mevsim olarak bu bölgedeki atıkların, o dereye ulaşmış olabileceğini veya evsel ve atık suların buraya karışmış olabileceğini gösterdiğini ekledi. Zaman zaman su kalitesinde, bu çeşit düşüşlerin yaşandığına da değindi.

Ağır metaller yok

Tecer, ağır metal kirliliğine rastlamadıklarını ve bunun endüstriyel kirlenme olmadığı anlamına geldiğini söylerken, tarımsal ve kanalizasyon sularının buradaki yükü artırdığını dile getirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, caydırıcılığını artırmalı

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren ise, “Ovaya indiğinde hem tarım topraklarından hem de çevrede oluşmuş büyük sanayi yapılarından etkilenerek, 4’üncü derece kirlilik oluşturuyor. Bu bizi şaşırtmadı çünkü bugüne kadar yapılan çalışmalardan bir sonuç alınmadı. Derin deşarj olayı vardı. Ergene ile ilgili düzenli çalışmalar olsa da çok da caydırıcı önlemler alınmadı. Orada temelli olarak yapılması gereken, sanayi sistemlerinin sularını Ergene’ye akıtmadan önce arıtması ama sanıyorum bu da sanayiye biraz pahalıya mal olduğu için bundan sakınıyorlar. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu noktada kontrollerini daha sıkı ve daha caydırıcı biçimde yapması gerekiyor. Belki Ergene Nehri’nde düzenli olarak su tahlilleri yapılmalı ki bu kirlilik en çok nerede oluşuyor, kaynağı ne, tarım topraklarından mı ağırlıklı geliyor kimyasallar bunun tespit edilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

DHA

Bunu Paylaşın