Erdoğan’dan Türk Lirası çağrısı

MDN İstanbul

Fotoğraf: Doğukan Keskinkılıç/AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrasında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Erdoğan açıklamalarında ekonomiye de değindi ve “Bütçe disiplininden asla taviz vermeyeceğiz” dedi.

“Vatandaşlarımızı TL mevduatına dönmeye davet ediyorum” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı, “Biz, enflasyon rakamlarının insanlarımızın hayatındaki olumsuz etkilerini, her kesimin gelir seviyesini yükselterek bertaraf etmeye çalışırken aynı zamanda enflasyonu düşürecek tedbirleri de alıyoruz” açıklamasında bulundu.

Erdoğan’dan TL’ye güvenin mesajı
Enflasyon rakamlarımızın nominal olarak çok yüksek seyretmesi elbette üzüntü vericidir ama burada asıl dikkat edilmesi gereken enflasyon düzeyinin genel ekonomi üzerinde yol açtığı sonuçlardır diyerek iş dünyasına da seslenen Erdoğan, “Vatandaşlarımızdan ve iş dünyamızdan tek ricam, kendi ülkelerine ve dolayısıyla kendi paralarına güvenmeleridir.” ifadelerini kullandı.

‘Tasarruflarınızı döviz ve altında tutmayın’
Tasarrufları kendi paramızdan yaparken döviz ve altın gibi alternatif kazanımlara karşı koruyacak her türlü mekanizmayı oluşturduk diyen Erdoğan, “Artık hiç kimsenin sadece parasının değerinden endişe ederek dövize ve altına yönelmesi için sebep kalmamıştır. Tasarruflarını halen döviz ve altında tutan vatandaşlarımızı buralardaki kazançlarını da garanti altına alan Türk Lirası mevduatlara dönmeye davet ediyorum. Kendi alın terimizle, kendi kaynaklarımızla kazandığımız parayı dövizde tutarak başkalarının değirmenine su taşımaya, altında tutarak hareketsiz bırakmaya, hiçbirimizin hakkı olmadığına inanıyorum.” dedi ve uygulanan ekonomi modelinde yatırım ve ihracat yapanın kazanacağının altını çizdi.

‘Dövize ve altına yönelen kredi akışlarının önünü kestik’
Erdoğan, “Kamu finans kuruluşlarında, iş dünyamızı ve vatandaşlarımızı desteklemek için verdiğimiz düşük maliyetli Türk Lirası’nı götürüp dövize veya altına yatırmak Türkiye gemisinde delik açmak demektir. Devletin üretimi ve istihdamı teşvik etmek için sağladığı kolaylıkları amacı dışında kullanmak Türkiye gemisinde delik açmak demektir. Görünen ve görünmeyen tüm bu gelişmeleri takip ediyoruz. Kamunun alternatif imkânlarını kullanarak kimi yerde ikazlarımızı yaparak çözüm yolları arıyoruz. Piyasada denetimleri sıkılaştırdık, gıdadaki denetimsiz fiyat artışlarına karşı kooperatif marketleri devreye soktuk. Dövize ve altına yönelen kredi akışlarının önünü kestik.” açıklamasını da yaptı.

‘Türkiye’nin ihtiyacı faizi yükseltmek değil’
Cumhurbaşkanı ayrıca, son dönemde en çok zorlanan konunun ekonomi olduğunu söyleyerek “Ekonomi politikalarımızı kendi çıkarlarımıza göre belirlemeye devam edeceğiz. Türkiye’nin ihtiyacı faizi yükseltmek değil; yatırım, istihdam, üretim, ihracat, cari fazlayı artırmaktır” dedi.

Biz ne yaptığımızı niçin yaptığımızı, nasıl yapacağımızı gayet iyi bildiğimiz için tartışmalara kulak asmadan işimize baktık diyen Erdoğan açıklamalarında, ekonomide köklü değişimi adım adım hayata geçirdik ifadelerine de yer verdi. Önceliği istihdam ve üretimden yana kullandıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı, gelişmiş ülkeler başta olmak üzere tüm dünyanın bu sisteme yöneldiğini sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı ekonomistleri eleştirdi
Erdoğan, “Mandacı iktisatçılar programı kötülemek için hâlâ dünyadaki örnekleri görmezden gelmeye, verilerin yarısını anlatıp diğer kısmının üzerini örtmeye devam ediyorlar” diyerek iktisatçıları ve ekonomistleri de eleştirdi.  Cumhurbaşkanı ayrıca “Akıl ve vicdan sahibi iktisatçılarımız ise detaylara ilişkin kimi eleştirilerini söylemekle birlikte programımızın mantığını ve amacını biraz mahcup ifadelerle olsa da taktir ediyorlar” dedi.

‘Putin ve Zelenski’yi Türkiye’de bir araya getirmek istiyoruz’
Cumhurbaşkanı ayrıca açıklamalarında Ukrayna-Rusya savaşına değindi ve “Amacımız Putin ve Zelenski’yi ülkemizde bir araya getirerek krizi çözecek yolu açmaktır” dedi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın