Erdoğan, TÜSİAD Başkanı Orhan Turan’a cevap verdi

MDN İstanbul

Fotoğraf: AA

Partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜSİAD’ın bugün yaptığı açıklamalara cevap verdi.‘Dünyayı sarsan krizlerden güçlenerek çıktık’
Erdoğan yaptığı konuşmada, dünyada ve Türkiye’de yaşanan ekonomik sorunlara da değindi ve Türkiye’nin dünyayı sarsan 2008 küresel finans krizinden güçlenerek çıktığını ifade etti. Cumhurbaşkanı ayrıca Türkiye’nin 2011’de Avrupa’yı sarsan borç krizinden de yara almadığını ifade etti.

2020 yılı itibarıyla dünyayı sarsan korona virüs salgını ile de ilgili açıklamalarda bulunan Erdoğan, Türkiye’nin salgından en az hasarı alarak en fazla kazancı sağlayarak çıktığını belirtti.

‘Savaşın etkilerinden fırsatları değerlendirerek çıkma gayretindeyiz’
Ukrayna ve Rusya arasında devam eden savaşa da değinen Cumhurbaşkanı, “Savaşın küresel ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerinden de yine en az kayıpla ve önümüze gelen fırsatları değerlendirerek çıkmanın gayreti içindeyiz” dedi.

‘Ekonomik olarak en büyük bedeli bu son dönemde ödüyoruz”’
Ekonomik olarak en büyük bedeli de bu son dönemde ödüyoruz açıklamasını yapan Cumhurbaşkanı, “Küresel piyasalardaki dalgalanmalar sürüyor. Amerika, İngiltere, Almanya ve İspanya gibi ülkeler başta olmak üzere tüm ekonomiler enflasyonda 40 yıldır görmedikleri seviyelerle boğuşuyor” açıklamasında bulundu.

‘Enerji fiyatlarındaki artış her alanda dengeleri bozdu’
Enerji fiyatlarındaki artışlarla ilgili de konuşan Cumhurbaşkanı, “Emtia fiyatlarındaki fahiş artışlar üretim ve tedarik zincirlerinde ki belirsizliği derinleştiriyor. Petrolden doğal gaz ve kömüre kadar enerji kaynaklarının hepsinde fiyatların artması insanların günlük hayatından sanayi üretimine kadar her alanda dengeleri bozmuştur” dedi.

‘Vatandaşları korumak için ciddi tedbirler aldık’
Ekonomide yaşanan aşırı artışlardan dolayı vatandaşları korumak için çok ciddi tedbirler aldıklarını ifade eden Erdoğan, “Meskenlerde ve tarımsal sulamada kullanılan KDV’yi yüzde 18’den yüzde 8’e indirerek vatandaşlarımızın enerji faturasını düşürdük. Yine meskenlerde kullanılan doğal gazı bu yılın ilk beş ayında yüzde 82 oranından sübvanse ettik” ifadelerine yer verdi.

‘Herhangi bir sıkıntımız yok!’
Ukrayna – Rusya savaşı nedeniyle ortaya çıkan ve tüm ülkeleri ilgilendiren buğday krizini çözmek için yoğun gayret sarf ettiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı ayrıca “Herhangi bir sıkıntımız söz konusu değil” dedi.

Erdoğan, “Dünyanın önde gelen gıda ihracatçılarından biri olarak sektörün ihtiyacı olan buğday, şeker vb. ürünleri elbette dışarıdan alıyoruz. Ama bu gıda sektörünün üretim ve ihracat ihtiyacını karşılamak içindir” açıklamasında da bulundu.

‘İhracat olmazsa, büyüme olmazsa sen ayakta duramazsın’
Cumhurbaşkanı ayrıca bugün TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan’ın da açıklamalarına cevap verdi. Erdoğan, “Türkiye’deki enflasyon kamu maliyesindeki bozulmadan, arzdaki azalmadan ve talepteki bozulmadan değil de enerjideki sorunlardan kaynaklandığı için buna klasik araçlarla çözüm aramak mümkün değildir. İhracat olmazsa, büyüme olmazsa sen ayakta duramazsın” ifadelerini kullandı.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın