Erdoğan: Karadeniz’de ve Akdeniz’de İsrail’le işbirliği hayata geçirebiliriz

MDN İstanbul

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yaklaşık 2,5 saat süren görüşmesinin ardından, konuk devlet başkanı ile ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Herzog’u Ankara’da misafir etmekten büyük bir memnuniyet duyduğunu belirterek, “Bu tarihi ziyaretin Türkiye-İsrail ilişkilerinde yeni bir dönüm noktası olacağına inanıyorum. Müşterek hedefimiz, ülkelerimiz arasında ortak çıkarlara dayalı ve karşılıklı hassasiyetlere saygı temelinde, siyasi diyaloğun yeniden canlandırılmasıdır. Türkiye- İsrail ilişkilerinin gelişmesi ve güçlenmesi ülkelerimiz açısından olduğu kadar bölgesel istikrar ve barış için de büyük bir öneme sahiptir. Bölgemizde barış, huzur ve birlikte yaşama kültürünün yeniden hakim kılınmasına katkı sağlamak bizim elimizdedir. Pozitif bir gündem üzerinde ikili işbirliği ve bölgesel diyaloğumuzu ilerletebildiğimiz ölçüde, fikir ayrılığı yaşadığımız konuları ele almamız da kolaylaşacaktır” ifadelerini kullandı.

Başta ekonomik ve ticari ilişkiler olmak üzere muhtelif alanlarda işbirliği potansiyelini hayata geçirmenin özellikle önem taşıdığına işaret eden Erdoğan, “Ticaret hacmimiz salgına rağmen yüzde 36’ya yakın bir artış göstererek, geçtiğimiz sene 8,5 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır. Ortak çabalarımızla bu rakamı 2022 senesinde 10 milyar dolara taşıyacağımıza inanıyorum. Enerji ve enerji güvenliği alanlarında yürütülecek projelerde işbirliğine hazır olduğumuzu, Sayın Devlet Başkanı’na ifade ettim. Türkiye, böylesi projeleri hayata geçirebilecek tecrübe ve kapasiteye sahiptir. Son günlerde bölgemizde yaşanan gelişmeler, enerji güvenliğinin önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Turizm, bilim, ileri teknoloji, tarım, sağlık ve savunma sanayi gibi alanlarda ciddi işbirliği imkânlarına sahibiz. Türkiye İhracatçılar Meclisimizin organizasyonuyla 90 kişilik bir heyetimiz 5- 8 Mart’ta İsrail’de verimli temaslarda bulundu. Bu faaliyetleri karşılıklı olarak teşvik ederek iş birliğimizi daha da ileteceğiz” diye konuştu.

Ukrayna ve Doğu Akdeniz başta olmak üzere, güncel ve bölgesel ile uluslararası meseleler hakkında da fikir alışverişinde bulunduklarını söyleyen Erdoğan, “Önümüzdeki dönemin ikili ilişkilerimizin yanı sıra bölgesel işbirliği açısından da yeni fırsatları beraberinde getireceğine inanıyorum. Özellikle Dışişleri Bakanımızın hemen bu ziyaretin ardından Filistin’e ve İsrail’e yapacağı ziyareti önemsiyorum. Ardından yine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımızın İsrail ziyaretini de önemsiyorum. Türkiye olarak daha önce başlatılmış olan enerji noktasındaki işbirliğini yeniden hayata geçirmek için ‘bu bir fırsattır’ diye düşünüyorum. Şu anda bizim elimizde 4’üncüsü de yolda geliyor, 4 tane sondaj gemisi var. 2 tane de sismik araştırma gemisi var ve Karadeniz’de, Akdeniz’de bu çalışmaları işbirliğimizle planlamak suretiyle hayata geçirebiliriz. Uzun bir aradan sonra gerçekleşen bu önemli ziyaretin hayırlara vesile olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Bunu Paylaşın