Erdoğan: Eğer barış istiyorsan daima savaşa hazır olmalısın

MDN İstanbul

Türk savunma sanayinin son dönemde geliştirdiği ürünlerin vitrine çıkacağı 15’inci IDEF Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı kapılarını açtı. TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen fuar, Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Milli Savunma Bakanlığı ev sahipliğinde, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı yönetim ve sorumluluğunda gerçekleşiyor.

Fuarda konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin son 19 yılda savunma sanayinde devrim gerçekleştirdiğini belirterek, “Başarısını sahada bilfiil ispat eden silahlı insansız hava araçlarının tasarımı, üretimi ve satışında dünyanın ilk 3-4 ülkesi arasındayız,” dedi.

İlginizi çekebilir:    Barış istiyorsan savaşa hazır olacaksın

Türkiye’nin, savunma sanayinde geliştirdiği her türlü imkânı ve kabiliyeti dostlarıyla paylaşmaktan memnuniyet duyan bir ülke olduğunu belirten Erdoğan, “Biz asla savunma sanayi konusundaki münasebetleri sıradan bir ticari ilişki olarak görmedik, görmüyoruz. Bölgemizde ve dünyada barış, istikrar, güven ikliminin tesisinin savunma sanayinde adil bir dengenin kurulmasına bağlı olduğunu düşünüyoruz. Dünyanın en büyük savunma paktı NATO’nun önde gelen üyesi olarak milli savunma sanayimizi geliştirdikçe bölge ve dünya barışına vereceğimiz katkının da artacağına inanıyoruz. Savunma harcamalarımızı ve araştırma geliştirmeye ayırdığımız kaynakları dengeli bir şekilde artırarak bu doğrultuda üzerimize düşenleri yerine getirmenin gayreti içerisindeyiz. Fuarımızda milli imkânlarda geliştirdiğimiz pek çok ürünün yer alması bu konuda katettiğimiz mesafenin ispatıdır. İnşallah önümüzdeki yıllarda bu tablo daha da gelişerek devam edecektir,” diye konuştu.

‘Eğer barış istiyorsan daima savaşa hazır olmalısın’
AbdülhakMolla’nın Latince’den Osmanlıca’ya çevirdiği bir cümle olan “Hazır ol cenk ü cidale istersen sulh u salah” sözünü anımsatan Erdoğan, “İnşallah tercüme doğru yapılmıştır. ‘Eğer barış istiyorsan daima savaşa hazır olmalısın’ diye sadeleştirebileceğimiz bu söz, bizim savunma sanayindeki felsefemizin en güzel ifadesidir,” ifadelerini kullandı.

Cümlenin aslında bilinen orijinal hâli Latince ve bin 700 yıl önce söylendiği şekliyle, “Si vis pacempara bellum,”.

Basitçe, “Barış istiyorsan savaşa hazır ol” anlamına geliyor.

Covid-19 salgını nedeniyle güvenliğin en ön planda olduğu IDEF’te devlet erkânının, heyetlerin, görevlilerin, katılımcıların ve ziyaretçilerin sağlığını riske atmamak için bir dizi tedbir uygulanıyor.

İlginizi çekebilir:   Barış istiyorsanız savaşa hazırlıklı olmalısınız’1

Pandemi tedbirleri ve günümü şartlarının göz alındığı fuarda dijital çözümler uygulanıyor. Katılımcılar, IDEF Business Connect programı aracılığıyla, fiziksel fuara gelemeyen ziyaretçiler ile yeni iş bağlantıları kurabilecek ve yeni ortaklıklar başlatabilecekler.

Fuarda 53 ülkeden 536’sı yerli, 700’ü yabancı olmak üzere toplam 1236 firma, 38 bin metrekarelik alanda ürün ve hizmetlerini sergileyecek; Türk tedarik makamlarıyla ve dünyanın dört bir yanından gelen heyetlerle görüşmeler gerçekleştirilecek. Fuarda sergilenecek ürünler arasında deniz sistemleri, zırhlı muharebe araçları, insansız deniz, kara ve hava araçları, roketler, güdümlü füzeler, piyade silahları, askeri simülatörler, patlayıcı madde imha ekipmanları gibi bir dizi ürün yer alıyor.

Fuar boyunca çok sayıda imza töreni, tanıtım toplantısı, paneller ve sunumlar düzenlenecek.

IDEF 2021’de 31’i bakan, 11’i genelkurmay başkanı ve 33’ü kara kuvvetleri komutanı olmak üzere 89 üst düzey makamın katılması ve 79 ülkeden 154 heyetin, bu heyetlere dâhil de yaklaşık 500 heyet üyesinin yer alması bekleniyor.

AA.

Bunu Paylaşın