Envantere giren gece görüşlü yangın helikopteri nerede?

MDN MEDIA
  • |

TUSAŞ’ın ürettiği gece görüşlü Nefes isimli 10 adet helikopterden haber olmadığını söyleyen CHP milletvekili Hasan Öztürk, “Envantere 10 tane girdiği söylenen gece görüşlü helikopterimiz Nefes nerede?” diye sordu

Bursa’nın Harmancık ilçesinde devam eden şiddetli orman yangınını yerinde inceleyen CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, yaptığı açıklamada, “2022 yılında ‘10 tane envantere girdi’ denen, gece uçuş, görüş yeteneğine sahip hava söndürme araçları nerede? 2023 yılında Nefes adını Cumhurbaşkanı’nın verdiği; yerli, milli, gece uçabilen hava araçları nerede? Bugün Bursa cayır cayır yanıyor ve karadan bir şey yapma şansımız yok” diye konuştu.

Harmancık’ta dün öğle saatlerinden sonra artan, 6 noktaya yayılan, kontrol edilemeyen ve şiddetini sürekli arttıran yanına bir şey yapamadıkları için üzüntüsünü dile getiren Hasan Öztürk, “Bir şey yapamadığımız, sadece etrafını çevrelemeye çalıştığımız, hava araçlarının eksikliğini çok şiddetli bir şekilde hissettiğimiz Harmancık yolu üzerindeyiz. İçimiz sızlıyor, yüreğimiz acıyor. Sesleri duyuyoruz. Bitkilerin seslerini, canlıların seslerini, yok olan ve ölen yeşili ve doğayı ve insanın bunun karşısındaki acziyetini bize yaşatıyorlar” ifadelerini kullandı.

AA göreve başladığını duyurmuştu

Anadolu Ajansı’nın (AA) 1 Haziran 2023 yılında yayınladığı haberde, “Muğla'da, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından üretilen ve Orman Genel Müdürlüğünün (OGM) envanterine giren yangın söndürme helikopteri “NEFES”, göreve başladı” ifadeleri yer almıştı.

Haberde verilen bilgilere göre; “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından isimlendirildikten sonra Muğla'da göreve başlayan helikopterin seyir sürati 222 kilometreye, maksimum sürati ise 358 kilometreye kadar çıkabiliyor. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü Güvercinlik Gökçeler Yangın Yönetim Merkezi helikopter pistinde konuşlanan helikopterde 2 pilot ve 2 teknisyen mürettebatı görev yapacak.

Tek seferde 2,5 ton su atabilme özelliğine sahip Nefes, yangınla mücadelenin yanında arama kurtarma çalışmalarında da görev alabilecek. Helikopter, Orman Genel Müdürlüğünün kendi envanterinde olan ilk yangın söndürme helikopteri olma özelliği taşıyor.”

Bunu Paylaşın