ENI’den rüzgar enerjisine büyük yatırım

MDN İstanbul

İtalyan enerji devi ENI, Norveçli Equinor ve İrlandalı SSE Renewables şirketlerinin ortak yürüttüğü Dogger Bank A ve B projelerindeki yüzde 10’ar hisselerini satın aldı.

İngiltere’nin Yorkshire sahilinden 130 kilometreden daha uzakta yer alan dünyanın en büyük açıkdeniz rüzgar çiftliği projesinin iki aşaması olan işleme ortak olan eni 2021 yılının başında 448 milyon euroluk bir ödeme yapacak. Firmanın satın aldığı toplam hisse yüzde 20 olurken Equinor ve SSE’nin yüzde 40’ar hissesi bulunuyor.

SSE Renewables, Dogger Bank A ve B’nin inşasına ve proje geliştirilmesine devam edecek. Proje tamamlandığında ise işletmesini Equinor üstlenecek. Değeri 6,73 milyar olacak olan çiftliğin 2,4 GW kapasitesi bulunuyor. Projenin inşasının iki aşamada bitmesi bekleniyor. İlk proje 2023, ikincisi ise 2024’e kadar tamamlanacak.

SSE ve Equinor’un yarı yarıya sahip oldukları ve projenin üçüncü aşaması olan 1,2 GW Dogger Bank C konusunda ise herhangi bir değişiklik bulunmuyor. Üçüncü aşamanın da 2026 yılında tamamlanması ile birlikte dünyanın en büyük açıkdeniz rüzgar çiftliği olacak olan proje 18,000 GWh elektrik üreterek Birleşik Krallık ihtiyacının yüzde 5’ini karşılayacak.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın