“Enflasyonla mücadelede zafer ilan etmek için oldukça erken”

MDN İstanbul

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin beklentilerin altında gelen enflasyon verilerine karşın 75 baz puanlık faiz artışına kapıyı açık bırakan açıklamalarıyla karışık seyrediyor.Enflasyonla mücadelede

Fed’in şahin duruşunu koruması bekleniyor
ABD’de açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyat Endeksi’ndeki (ÜFE) artışın piyasa beklentilerinin altında gerçekleşmesi piyasalara rahat bir nefes aldırsa da son yılların en yükseğinde bulunan enflasyon oranları karşısında Fed’in şahin duruşunu koruması bekleniyor.Enflasyonla mücadelede

“Enflasyonla mücadelede zafer ilan etmek için oldukça erken”
ABD’nin enflasyonundaki gerilemede özellikle enerji ve akaryakıt fiyatlarındaki düşüşün etkili olması yatırımcıları temkinli olmaya zorluyor. Fed’in ultra şahin duruşundan vazgeçmesi için enerji dışı fiyatlarda da benzer bir düşüşü görmek isteyeceği tahmin ediliyor.Enflasyonla mücadelede

İlginizi çekebilir:   ‘Enflasyon merkez bankalarının adımlarıyla önlenemez’

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, eylül toplantısı için ana senaryoda 50 baz puan faiz artışını uygun bulduğunu ancak gerekmesi halinde 75 baz puanlık faiz artışını da destekleyeceğini bildirdi. Daly, enflasyonla mücadelede zafer ilan etmek için henüz oldukça erken olduğunu da hatırlattı.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda eylül toplantısında Fed’in yüzde 65 ihtimalle 50 baz puan faiz artıracağı tahmin edilirken 75 baz puanlık faiz artışı ihtimali ise yüzde 35 olarak görülüyor.

Avrupa’da piyasalar yatay seyrediyor
Avrupa tarafında dün pay piyasaları New York borsasına paralel karışık bir seyir izledi.

Euro/dolar paritesi dün yükseliş eğilimini üst üste dördüncü güne taşıyarak günü yüzde 0,2 artışla 1,0318’den tamamlarken yeni günde ise yatay seyrediyor.

Çin’de Covid karantinaları devam ediyor
Asya borsalarında bugün temkinli seyir öne çıkıyor.

Dün tatil nedeniyle kapalı olan Japonya borsası bugün yüzde 2’den fazla yükselerek perşembe gününü telafi ederken Çin’de önemli bir üretim merkezinin yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle karantinaya alınmasının ardından Çin borsasında düşük risk iştahı göze çarpıyor.

Kur 17,96 seviyelerinden işlem görüyor
Yurt içinde, dün gördüğü en yüksek seviye rekorunu 2.877,60 puana geliştiren BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışının yüzde 1,37 üzerinde, 2.868,44 puandan tamamlayarak kapanış rekorunu da kırdı.

Dolar/TL ise dün yüzde 0,4 artışla 17,94’ten kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 17,96 seviyesinde işlem görüyor.

Piyasalarda bugün
09.00 İngiltere, GSYH
10.00 Türkiye sanayi üretimi haziran ayı
10.00 Türkiye TCMB, Piyasa Katılımcıları Anketi ağustos ayı
12.00 Euro Bölgesi, sanayi üretimi haziran ayı
15.30 ABD ithalat fiyatları endeksi temmuz ayı
15.30 ABD ihracat fiyatları endeksi temmuz ayı
17.00 Fed Barkin konuşması
17.00 ABD Michigan Üni. Tüketici Güven Endeksi ağustos ayı

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın