Enflasyonda hedef hâlâ yüzde 5

MDN İstanbul

Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 14 düzeyinde sabit tutulmasına karar verdi. Enflasyonda

TCMB faizleri sabit bıraktı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan açıklamada, ”Etkisi artarak sürmekte olan jeopolitik riskler olumsuz yönde etkisini sürdürmeye devam ederken dünyada iktisadi faaliyetin daha da zayıflamasına sebep olmuştur.” denildi.

TCMB açıklama metninde, resesyon ihtimalinin artmakta olduğuna değinerek “Küresel gıda güvenliğindeki ticaret yasakları ile artan belirsizlikler, emtia fiyatlarındaki yüksek ve oynak seyir ile temel gıda başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının sürmesi uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının artmasına yol açmaktadır.” ifadelerine yer verdi.

“Enflasyonda yükseliş beklenenden uzun sürebilir”
Küresel piyasalarda da devam eden yüksek enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkilerinin yakından izlendiğini açıklayan merkez bankası, gelişmiş ülke merkez bankaları artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğu ile iş gücü piyasalarındaki katılıklara bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini vurguladı.

“Turizm kaynaklı güçlü iyileşme devam ediyor”
TCMB, yılın başındaki güçlü büyüme dış talebin de olumlu etkisiyle ikinci çeyrekte de sürmüştür diyerek istihdam kazanımları benzer ekonomilere göre daha olumlu seyretmektedir. Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken cari işlemler dengesinde turizm kaynaklı güçlü iyileşme devam etmektedir açıklamasını yaptı.

“Makroihtiyati politika seti kararlılıkla uygulanacak”
Enerji fiyatlarındaki yüksek seyir ve ana ihracat pazarlarının resesyona girme olasılığı cari denge üzerindeki riskleri canlı tutmaktadır diyen merkez bankası, “Cari işlemler dengesinin sürdürülebilir seviyelerde kalıcı hâle gelmesi, fiyat istikrarı için önem arz etmektedir. İvmesini kaybettiği gözlenmekle birlikte, kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşması yakından takip edilmektedir. Kurul, güçlendirdiği makroihtiyati politika setini kararlılıkla uygulayarak gerekmesi durumunda ilave tedbirleri uygulamaya alacaktır.” dedi.

“Dezenflasyonist süreç başlayabilir”
TCMB, enflasyonda gözlenen yükselişte; jeopolitik gelişmelerin yol açtığı enerji maliyeti artışları, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların oluşturduğu güçlü negatif arz şokları etkili olmaya devam ediyor diyerek küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesiyle dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngördüğünü söyledi.

Enflasyonda hedef yüzde 5”
TÜİK verilerine göre haziran ayında yıllık bazda 78,62 olarak açıklanan enflasyona dair de açıklama yapan TCMB, enflasyonda orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları kullanacağını ifade etti.

Bunu Paylaşın