Enflasyon ne zaman düşer?

MDN İstanbul

Küresel piyasalarda, geçen hafta önemli merkez bankalarının para politikasına ilişkin belirsizlikleri büyük oranda ortadan kaldırmasıyla artan risk iştahı yeni haftaya da taşınırken bu hafta ABD’de enflasyon verileri başta olmak üzere yoğun veri gündeminin piyasalar üzerinde etkili olması bekleniyor.

Merkez bankalarının odağında enflasyon var
ABD’de geçen hafta açıklanan makroekonomik veriler ekonominin henüz resesyona girmekten uzak olduğuna işaret ederken bu hafta da devam edecek yoğun veri gündeminin piyasaların yönü üzerinde etkili olması bekleniyor.

Para piyasalarında Fed’in gelecek hafta yüzde 90 ihtimalle 75 baz puan faiz artıracağı fiyatlanırken gelecek aya ilişkin beklentiler de şekillenmeye başladı. Fed’in ekimde yüzde 79 ihtimalle 25 baz puanlık bir faiz artışı yapacağı beklentisi öne çıkarken 50 baz puanlık faiz artışı ihtimali de yüzde 12 seviyesinde bulunuyor.

Bu hafta ABD’de açıklanacak makroekonomik verilerin ekim toplantısına yönelik beklentileri daha da şekillendirmesi bekleniyor.

Avrupa’da enflasyon verileri merkezde
Avrupa tarafında, geçen hafta tarihte ilk kez 75 baz puanlık faiz artışına giden Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB), gelecek toplantıda da aynı büyüklükte bir adım atmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Hafta sonu açıklamalarda bulunan ECB yetkilileri enflasyonla mücadeleye vurgu yaparak ultra şahin yorumlarını sürdürdü ve bu hafta bölge genelinde açıklanacak enflasyon verileri yatırımcıların odağına yerleşti.

Bölgede enflasyonun rekor seviyelere çıkması ve yumuşama işareti göstermemesi resesyon riskinin ikinci plana atılmasına neden olurken bu hafta açıklanacak enflasyon verilerinde görülecek olası geri çekilmelerin ECB’nin 75 baz puan daha faiz artıracağı beklentisini değiştirmeyeceği öngörülüyor.

Ayrıca, bölgede enerji arzına ilişkin sorunlar da varlığını sürdürmeye devam ediyor.

Japon borsasında risk iştahı yeni haftaya taşındı
Asya borsalarında bugün Çin, Güney Kore ve Hong Kong borsalarında tatil nedeniyle işlem gerçekleşmezken açık olan Japon borsasında geçen haftaki risk iştahının yeni haftaya da taşındığı görülüyor.

Dolar/TL 18,23’ten işlem görüyor
Yurt içinde, cuma günü BIST 100 endeksi yüzde 2,44 artışla 3.521,38 puana yükselerek haftalık kapanış rekoru kırarken, gördüğü en yüksek seviyeyi de 3.545,86’ya çıkardı.

Dolar/TL cuma günü yatay seyirle 18,23’ten kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 18,23 seviyesinde işlem görüyor.

İşsizlik temmuzda yüzde 10,1
Türkiye’de mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı, temmuz ayında yüzde 10,1 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 8,6 iken kadınlarda yüzde 13,1 olarak tahmin edildi.

Cari açık temmuzda 4 milyar dolar
Merkez Bankası, temmuz ayına ilişkin ödemeler dengesi verilerini açıkladı. Cari işlemler dengesi temmuz ayında 4 milyar dolar açık verirken 12 aylık açık 36,6 milyar dolara çıktı. Temmuz ayında 5,5 milyar dolar kaynağı belirsiz para girişi yaşandı.

Piyasalarda bugün
13.30 İspanya, tüketici güven endeksi
18.00 ABD, tüketici enflasyon beklentileri

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın