Enerji fiyatları resesyon endişesini artırıyor

MDN İstanbul

Küresel piyasalarda, Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu öncesi yatırımcılar temkinli hareket ediyor. Bugün sempozyumdan gelecek haber akışının yanı sıra Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantı tutanakları ve ABD ile Almanya’da büyüme başta olmak üzere yoğun veri gündemi takip edilecek. enerji fiyatları

Jackson Hole’den gelecek mesajlar piyasanın odağında
Dünyanın dört bir yanından akademisyenler, merkez bankacıları ve piyasa katılımcılarının yer aldığı Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu, bugün ABD’nin Wyoming eyaletinde başlıyor.

“Ekonomi ve Politika Üzerindeki Kısıtlamaların Yeniden Değerlendirilmesi” başlığı altında gerçekleştirilecek sempozyum iki gün sürecek. ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell da sempozyum kapsamında yarın bir konuşma yapacak.

Fed “şahin” açıklamalara devam ediyor
Hafta başından bu yana resesyon kaygılarını güçlendiren ekonomik verilere karşın, Fed yetkilileri ağırlıklı olarak “şahin” açıklamalarda bulunmaya devam ederken yatırımcıların faiz artırım büyüklüğüne ilişkin daha fazla netlik beklemesi, Powell’ın açıklamalarının önemini artırdı.

Powell’ın enflasyonu düşürme taahhüdünü yinelemesi beklenirken, açıklamalar öncesi para piyasası fiyatlamalarında Fed’in eylül ayında 75 baz puanlık faiz artırımına gideceği ihtimali yüzde 58’e yükseldi.

Makroekonomik veri tarafında, dün ABD’de dayanıklı mal siparişleri, temmuzda değişim göstermeyerek beklentilerin altında kaldı. Ülkede bekleyen konut satışları da temmuzda aylık yüzde 1 azalarak salgınının başlangıcından bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Avrupa’da enerji fiyatları enflasyon endişelerini tetikliyor
Avrupa’da enerji krizi gündemin odağındaki yerini korumaya devam ediyor. Hollanda’da işlem gören eylül vadeli doğal gaz fiyatları dün 300 Euro’yu test etti. Yükselen enerji fiyatları nedeniyle bölgede enflasyon endişeleri canlı kalırken ECB ve İngiltere Merkez Bankası’ndan faiz artırım beklentileri şahinleşti.

Piyasalarda ECB’nin eylül ayı toplantısında 50 baz puanlık artırıma gitmesine kesin gözüyle bakılıyor. İngiltere’nin de hâlihazırda yüzde 1,75 düzeyinde bulunan politika faizini yıl sonuna kadar yüzde 3,50’e yükseltmesi bekleniyor.

Çin ekonomiyi destekliyor
Asya genelinde Çin’de ekonomi yönetiminin hamleleri yakından izleniyor. Ülkede merkez bankasının 50 baz puanlık bir zorunlu karşılık indirimine daha gitmesi bekleniyor. Çin’de ayrıca 1 trilyon yuanlık (149 milyar dolar) destek paketinin piyasalara pozitif etkileri takip edilirken 19 maddelik paket altyapı harcamalarını hedefliyor.

Japonya Merkez Bankası’ndan ise aşırı gevşek para politikalarının sürdürülmesi gerektiğine dair mesajlar gelmeye devam ederken, geçen ay 50 baz puanlık sürpriz faiz artırımına giden Güney Kore Merkez Bankası bu ay da politika faizini 25 baz puan yükseltti ve yüzde 2,5’e çıkardı.

Dolar 18,16’dan işlem görüyor
Yurt içinde dün güne rekorla başlayan ve gördüğü en yüksek seviyeyi 3.148,82 puana taşıyan Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, bu seviyeden gelen satışlarla düşüşe geçti ve günü yüzde 1,96 değer kaybıyla 3.060,30 puandan tamamladı.

Dolar/TL ise dün yüzde 0,2’lik artışla 18,15’ten kapanmasının ardından bankalararası piyasanın açılışında 18,16’dan işlem görüyor.

Piyasalarda bugün
09.00 Almanya, 2. çeyrek GSYH
10.00 Türkiye, ağustos ayı reel kesim güven endeksi
10.00 Türkiye, ağustos ayı imalat sanayi kapasite kullanım oranı
11.00 Almanya, ağustos Ifo İş Dünyası Endeksi
14.00 Türkiye, PPK Toplantı Özeti
14.30 Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri
14.30 ECB toplantı tutanakları
15.30 ABD, 2. çeyrek GSYH
15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları
15.30 ABD, 2. çeyrek kişisel tüketim harcamaları

AA

Bunu Paylaşın