Rusya’da Sovyetler Birliği döneminde faaliyetine başlayan ve ülkede “Köpekbalığı” olarak adlandırılan Rus Deniz Kuvvetleri envanterinde yer olan “Dmitry Donskoy 941” adlı dünyanın en büyük denizaltısı 41 yıl sonra hizmetlerini durduracak.
ABD ve NATO ülkeleri tarafından ‘tayfun sınırı denizaltı’ olarak bilinen dünyanın en büyük denizaltısı Dmitry Donskoy 941’nin modern savaş teknolojilerinin gerisinde kaldığı ve denizaltında çok ses çıkarttığı sebebiyle emekliye ayrılmasına karar verildiği bildirildi.
Yapımına 1976 yılında başlanan ve 1980’de suya indirilen Dmitry Donskoy 941’nin 172 metre uzunluğunda ve 23 metre genişliğinde olduğu ifade edildi. 6 torpido yuvasına ek olarak, denizaltının 20 adet R-39 balistik füzeyle donatıldığı belirtiliyor.
İlginizi çekebilir: Dünyanın en büyük denizaltıları
Dmitriy Donskoy, 941 ‘Akula’ serisinden Rus filosunda kalan tek denizaltı durumunda. 9 katlı bina yüksekliğinde olan ve 50 bin ton deplasmana sahip tarihin en büyük denizaltısı olarak anılıyor. 2002’de RSM-56 Bulava tipi balistik füzelerle donatılan denizaltı yüzeye çıkmadan su altında 180 gün kalabiliyor.
1980’li yıllarda inşa edilen serinin 6 aracının her birisi 20 adet R-39 kıtalararası balistik füze taşıyordu ve NATO’nun askeri komutası tarafından Sovyetler Birliği donanmasının en büyük kozu olarak görülüyordu. Tek bir ‘Akula’nın tam atışı kıtanın yarısını yakabilecek kapasitede gösteriliyordu. Tek bir R-39 füzesi her biri 200 kiloton gücünde 10 başlık taşıyordu.
Sargasso Denizi’nde bulunan denizaltının, Rusya’nın en büyük tersanesi olan Bolşoy Kamen şehrinde işçiler tarafından parçalanacağı belirtildi.
Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.