En büyük buzul parçalara ayrıldı

MDN İstanbul

ABD Ulusal Buz Merkezi, yıllar önce dünyanın en büyük buzul dağı olarak bilinen A68’in parçalara ayrılarak “yok olduğunu” duyurdu.

Antarktika’dan 2017 yılında kopan ve ayrıldığında yaklaşık 6 bin kilometrekarelik bir alanı kaplayan A68 adlı buzulun yok olduğu açıklandı; A68’in parçalanarak eridiği ve artık uydu aracılığıyla izlenemeyecek hale geldiği belirtildi.

A68, Antarktika Yarımadası’nın kenarındaki Larson C Buz Sahanlığı’ndan doğdu ve bir yıl boyunca neredeyse hiç hareket etmedi. Ancak daha sonra kuvvetli akıntılar ve rüzgârlar sebebiyle kuzeye doğru sürüklenmeye başladı.
Geçtiğimiz yıl İngiltere Savunma Bakanlığına ait bir nakliye uçağının çektiği görüntülerde, dünyanın en büyük buz dağının son 3 yılda 1,800 kilometrekare eridiği görülmüştü.

Bir nakliye uçağı, buz dağının giderek artan düzensiz hareketlerini gözlemlemek için bölgede alçak uçuş yapmış, buz dağında çok sayıda çatlak ve sualtında uzanan tünelleri görüntülemişti.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın