En büyük askeri gemi suya indirildi

MDN İstanbul

Anadolu Tersanesi, Katar Silahlı Kuvvetleri için inşa ettiği 2 adet Silahlı Eğitim Gemisi, Cadet Training Ship ‘‘CTS’’ Projesi’nin ilk gemisi olan AL DOHA’yı, İstanbul Tuzla’da düzenlenen törenle suya indirdi.

Törene; Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Katar Savunma Bakanı Khalid Mohamed Al Attıyah, Türkiye Cumhuriyeti Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Türk ve Katar Deniz Kuvvetleri Komutanları, Türkiye Cumhuriyeti Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir ile iki ülkenin üst düzey askeri ve sivil yetkilileri katılım gösterdi.

Türkiye’de özel sektör tarafından inşa edilip ihraç edilecek olan en büyük askeri gemi olma özelliğini taşıyan AL DOHA’nın tam boyu yaklaşık 90 metre, eni 14,2 metre ve deplasmanı da 2,150 ton olacak.

Tüm tasarımı Anadolu Tersanesi tarafından milli olarak yapılan, azami sürati 22, ekonomik sürati ise 15 deniz mili olması planlanan gemi OPV tasarıma sahip.

Toplam 150 personel için donatılan gemide 66 gemi personeli dışında, 76 öğrenci ve 8 eğitmen ile her türlü harekât ve sensör-silah kullanma eğitimi verilebilecek.

AL DOHA, helikopter indirme ve ikmal dâhil her türlü teknik yeteneğe sahip olup, ikmal yapmadan 15 gün denizde kalabilecek ve 2,000 deniz milinden fazla menzile sahip olacak. Gemi ayrıca eğitim görevinin dışında lojistik destek, refakat ve devriye görevlerini de yerine getirecek.

Gündüz ve gece helikopter harekâtı yapma kabiliyeti, ateş desteği ve acil sağlık hizmetleri imkânına sahip AL DOHA’nın savaş sistemi tasarım ve entegrasyonu da Anadolu Tersanesi tarafından yapıldı.

Katar Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyacı için öngörülen iki adet Eğitim Gemisi (CTC) Tedarik Projesi kapsamında Anadolu Tersanesi ile Katar Silahlı Kuvvetleri arasında imzalanan sözleşme gereğince geminin inşası 25 Şubat 2019 tarihinde başlamıştı. Birinci Gemi AL DOHA’nın 2021, ikinci gemi olan AL SHAMAL’ın ise 2022 yılında görevlerine başlamaları planlanıyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın