Elektrikli aküye sahip ilk hibrit yolcu gemisi yola çıktı

MDN İstanbul

Dünyanın elektrikli aküye sahip ilk hibrit yolcu gemisi (Cruise) Roald Amundsen, Norveç’ten yola çıktı. Zorlu iklim koşulları ve dalgalara dayanıklı olarak üretilen türünün ilk örneği yolcu gemisi, 500 kişilik kapasiteye sahip. Normal motoru biyodizel yakıtıyla çalışan gemi, bataryalar devreye girdiğinde 45-60 dakika arası yol alabiliyor.

İlk seferini Norveç’in en kuzey noktası Tromsoe şehrinden, ABD’nin Alaska eyaletine yapacak olan yolcu gemisinin sahibi Hurtigruten firması, elektrikli bataryalar sayesinde karbondioksit salınımının yüzde 20 oranında düşeceğini açıkladı.

1911 yılında Güney Kutbu’na gitmeyi başaran Norveçli ünlü denizci Roald Amundsen’in ismini alan gemi, gerektiğinde akülerini dizel yakıtlı motoru üzerinden şarj edebilecek şekilde tasarlandı. Hurtigruten firması, teknolojinin gelişerek daha hafif ve randımanlı çalışan piller üretmesi neticesinde, gemilerde batarya kullanımını daha da genişletmeyi düşünüyor. Firmanın gelecek sene teslim alacağı başka bir yolcu gemisinde batarya kapasitesi Roald Amundsen’in iki katı olacak.

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın