Elektrik özelleştirilmelerine devam

MDN İstanbul

Elektrik şirketleri üçer dörder satılıyor. Son olarak Başkent, Sakarya, Aras ve Meram ihaleleri tamamlandı. Sırada Çoruh, Yeşilırmak ve Osmangazi var

Elektrik dağıtım özelleştirmelerine hız verilirken, elektrik dağıtımda yıl sonuna kadar 3 bölgede daha ihale ilanına çıkılacak. Edinilen bilgiye göre, ilana çıkılacak bölgeler üzerinde çalışmalarda son aşamaya gelinirken, 2010 yılı sonuna kadar da elektrik dağıtım özelleştirmelerinin büyük oranda tamamlanması öngörülüyor. İhale ilanında bulunan Çoruh, Osmangazi ve Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş.’de son teklifler 20 Ekim’de alınacak.
2008 sonu elektrik tüketim rakamları baz alındığında bugün özel sektörün payı yüzde 20 iken, devir aşamasında olanlar ile ihalede olan şirketler de eklendiğinde söz konusu pay, yüzde 36’lara ulaşacak. Bu arada, enerji sektöründe uzun süredir beklenen özelleştirmelere, Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş. ve Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş.’deki yüzde 100 oranındaki hissenin blok olarak satış yöntemiyle özelleştirilmesi ihalesiyle başlandı.
Temmuz 2008’de yapılan nihai pazarlık görüşmeleri sonucunda Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş için gelen en yüksek teklif 1 milyar 225 bin dolar, Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş. için gelen en yüksek teklif ise 600 milyon dolar olarak gerçekleşti. Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin devri 28 Ocak 2009 tarihinde, Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin devri ise 11 Şubat 2009 tarihinde imzalanan hisse satış sözleşmeleri ile gerçekleştirildi.
İkinci aşamada ise Meram Elektrik Dağıtım A.Ş. ve Aras Elektrik Dağıtım A.Ş.’deki yüzde 100 oranındaki hissenin blok olarak satış yöntemiyle özelleştirilmesi amacıyla ihaleye çıkıldı. Eylül 2008’de yapılan nihai pazarlık görüşmeleri sonucunda Meram Elektrik Dağıtım A.Ş. için en yüksek teklif 440 milyon dolar, Aras Elektrik Dağıtım A.Ş için en yüksek teklif 128 milyon 500 bin dolar olarak gerçekleşti. Meram Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin devir süreci devam ederken, Aras Elektrik Dağıtım A.Ş. ihalesi için Danıştay 13. Dairesi’nin 20 Mart 2009 tarihli kararıyla yürütmenin durdurulmasına karar verildi ve şu anda nihai karar bekleniyor.

Kararlılık devam ediyor
2008 sonu elektrik tüketim rakamları baz alındığında, özel sektörün (Aydem, KCETAŞ, Başkent ve Sakarya) payı yüzde 20 iken, bu şirketlere devir aşamasında olan şirketler ile (Meram ve Aras) ihalede olan şirketler de eklendiğinde (Yeşilırmak, Osmangazi ve Çoruh) söz konusu pay yüzde 36’lara çıkacak. Elektrik dağıtım sektörü özelleştirmeleri konusundaki kararlılığın devam ettiği ifade edilirken, söz konusu özelleştirmelerin 2010 yılı sonuna kadar büyük oranda tamamlanmasının hedeflendiği de belirtiliyor.

Özelleştirmeler güvenin göstergesi
Yetkililer global krizin tüm dünyada hissedildiği son dönemde ihaleye çıkılan 4 şirketin (Başkent, Sakarya, Aras ve Meram) ihalesinin tamamlanması ve yeni çıkılan 3 şirket için (Çoruh, Yeşilırmak ve Osmangazi) rekor düzeyde (toplam 52) ön yeterlilik başvurusu yapılmış olmasını, sektörün gelişim potansiyeline ve Türkiye’nin geleceğine duyulan güvenin bir göstergesi olarak değerlendiriyor.
Öte yandan, rekabet ortamında özel hukuk hükümlerine göre faaliyet gösterebilecek, mali açıdan güçlü, istikrarlı ve şeffaf bir elektrik piyasasının oluşturulmasının amaçlandığı özelleştirmelerde, özelleştirme hazırlıkları ile birlikte piyasada kronikleşmiş hukuki ve yapısal problemlerin de çözüldüğü belirtiliyor. Bu kapsamda, enerji KİT’lerinin uygulayacağı maliyet bazlı fiyatlandırma mekanizmasının uygulanması hususunda kararlılık gösterilirken, 2009-2015 yılları arasında genel aydınlatma giderlerinin Hazine tarafından karşılanması da hükme bağlandı.

Bunu Paylaşın