Ekrem İmamoğlu’nun avukatlarından sahte diploma açıklaması

MDN Editör
  • |

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının sahte olduğuna yönelik iddialar üzerine başlatılan “resmi belgede sahtecilik” soruşturmasına ilişkin avukatları, İBB binasında bir basın toplantısı düzenledi.

Avukatlar, İmamoğlu’nun İstanbul Üniversitesi’ne yatay geçiş sürecinin tamamen yasal olduğunu vurgulayarak, iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Basın toplantısında konuşan İmamoğlu’nun avukatlarından Prof. Dr. Adem Sözüer, sürecin dönemin mevzuatına uygun olarak gerçekleştiğini ifade etti. Sözüer, “O zamanki yönetmeliklere göre yatay geçiş mümkündü. Komisyonlar kararı vermiş, not ortalaması uygun, ilan açılmış ve kendisi başvurmuş. Derslerini tamamlayarak mezun olmuş. Burada nasıl bir suç unsuru var?” dedi.

Avukat Mehmet Pehlivan ise sürecin 2019’dan bu yana siyasi amaçlarla gündeme getirildiğini vurgulayarak şu bilgileri paylaştı:

“Ekrem İmamoğlu, 1988’de Girne Amerikan Üniversitesi İngilizce İşletme bölümüne kaydoldu. 1990 yılında, Milliyet gazetesinde yayımlanan yatay geçiş ilanı üzerine İstanbul Üniversitesi’ne başvurdu. O dönemde başvurular için belirlenen kriterlere göre tüm derslerden geçmiş ve en az 60 not ortalamasına sahip olmak gerekiyordu. Sayın İmamoğlu'nun not ortalaması 62,5’ti. Üniversitenin yatay geçiş komisyonu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda, İstanbul Üniversitesi yönetim kurulu 12 Eylül 1990’da başvuruyu onayladı. İmamoğlu, 2 Ekim 1990’da İstanbul Üniversitesi’ne kayıt yaptırarak ikinci sınıftan eğitimine devam etti.”

Tartışılan YÖK Raporu

Avukatlar, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) hazırladığı raporun da İmamoğlu’nun yatay geçiş sürecinde herhangi bir usulsüzlük olmadığını gösterdiğini belirtti. Pehlivan, “18 Kasım 1991 tarihli YÖK yönetim kurulu kararına göre Girne Amerikan Üniversitesi tanınıyor ancak Girne’deki kampüs tanınmıyor. Ancak bu karar, İmamoğlu’nun yatay geçiş başvurusundan bir buçuk yıl sonra alındı. O dönemde yürürlükte olan mevzuatta tanınırlık ve denklik şartı aranmadığı için, geçiş süreci hukuka tamamen uygun” ifadelerini kullandı.

Belgelerin gerçekliği tartışma konusu değil

Prof. Dr. Adem Sözüer ise konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Belgelerin gerçekliği konusunda bir tartışma yok. İmamoğlu’nun hileli veya hukuka aykırı bir davranışı söz konusu değil. Cumhuriyet Başsavcılığı’nın neden ifadeye çağırdığı bile belirtilmiyor. Normal şartlarda, bir kişi neyle suçlandığını bilmelidir. Burada yürütülen soruşturmanın içeriği dahi net değil. Başvurunun yapıldığı dönemde geçerli kurallar açık ve net, herhangi bir hukuksuzluk söz konusu değil.”

Diploma tartışması soruşturmaya dönüştü

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Ekrem İmamoğlu hakkında diplomasının sahte olduğuna ilişkin iddialar nedeniyle “resmi belgede sahtecilik” suçlamasıyla soruşturma başlatmıştı. İmamoğlu’nun, soruşturma kapsamında 5 Mart’ta ifade vermesi bekleniyor.

Öte yandan, CİMER’e 5 yıl önce yapılan bir şikâyette İmamoğlu’nun İstanbul Üniversitesi’ne yatay geçişinin iptali istenirken, üniversite yönetimi İmamoğlu’nun başvurusunun mevzuata uygun olduğunu ve gerekli kabul koşullarını sağladığını belirtmişti.

İBB yönetimi ise iddialara karşı İmamoğlu’nun İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi diplomasını kamuoyuyla paylaşarak yanıt verdi. Ayrıca, danışmanı Murat Ongun da İmamoğlu’nun yüksek lisans belgesini paylaşarak iddiaların asılsız olduğunu vurguladı.

Bunu Paylaşın