Ekonomisi yüzde 10 küçülüyor, donanması büyüyor

MDN İstanbul

İngiltere’de, imkân ve kabiliyetlerini geliştirmek adına Kraliyet Donanması’nın yeteneklerinin gözden geçirilmesi kararı alındı.

Başbakan Boris Johnson, fırsatlara ve tehditlere daha iyi yanıt verebilmeyi amaçladıklarını duyurarak İngiliz Kraliyet Donanması’nın yeteneklerini geliştirme planlarını 2021 Entegre İnceleme adı altında açıkladı.

Yeni gemiler, denizaltılar, silahlar, teknolojiler ve görevlerin ekleneceği inceleme planıyla beraber Kraliyet Donanması’nın boyutunda ve erişiminde bir artışa gidilecek.

Donanma’ya; savunma, denizaltı hizmeti, yüzey filosu, mayın savaşları, füze tedariki, savaş jetleri ve daha birçok alanda önemli yatırımlar yapılacak.

Hükümet ayrıca daha fazla F-35 jeti yerleştirmek amacıyla her iki uçak gemisini de aynı anda çalıştırma kararı aldı. Bu kapsamda dünya çapında konuşlandırılacak uçak gemisi görev gruplarına eşlik edecek yeni destek gemileri inşa edilecek.

Kuzey Avrupa ve Hint Okyanusu’nda iki yeni Kıyısal Müdahale Grubu oluşturularak denizaşırı ülkelerde yeşil berelilerin kalıcı olarak konuşlandırılması sağlanacak.

Kraliyet Deniz Piyadeleri’nin Komando Kuvveti’ne dönüştürülmesi kapsamında Bay Sınıfı bir gemiyi dönüştürmek için 200 milyon sterlin ve 50 milyon sterlinlik ek yatırımlar yapılacak.

Kraliyet Donanması, Savunma Komuta Belgesi’nde belirlenen planlamalara göre 2030’ların başında 20’den fazla fırkateyn ve muhribe sahip olmayı planlıyor.  Yeni nesil Tip 32 Fırkateyni içinse 24 refakatçiden oluşan bir filo düşünülüyor.

Wildcat ve Merlin helikopterleri için yapılan yatırımlar, Sea Viper hava savunma füzelerinin yenilenmesi ve stoklarının oluşturulmasıyla birlikte devam edecek.

Paket, olası bir mayın savaşı için 1 milyar sterlinlik bir yatırımın parçası olarak geliştirilecek otomatik ve otonom mayın avlama sistemlerini dünya çapında konuşlandırmayı planlıyor.

Ayrıca, mayın avlama gemileri olan Sandown Sınıfı MCMV’lerin ve avcı destroyer gemilerinin değiştirilmesi de 2020’lerin sonunda gerçekleştirilecek.

Paket hakkında açıklamalarda bulunan İngiliz Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Tony Radakin, ‘‘İnceleme paketi, bir nesil için şu ana kadar yapılmış en geniş kapsamlı paket. Bu da hükümetin savunma için önceliklerini ortaya koyuyor. Dışişleri Bakanı, karşılaştığımız tehditlere daha iyi yanıt vermemizi istiyor, öyle yapacağız. Başbakan, Avrupa’nın en önde gelen donanması olmamızı istiyor, olacağız. Hepimizin artık küresel bir Britanya için küresel bir donanma sağlama konusunda yeni bir sorumluluğu var,” ifadelerini kullandı.

Tüm bu askeri silahlanmanın yanı sıra Birleşik Krallık Maliye Bakanı tarafından mart ayının başında, 2021 mali yılının bütçesinin 1,053 milyar sterlin olarak öngörüldüğü açıklandı. Yapılan açıklamaya göre ülke ekonomisi 2020’de yüzde 10 küçüldü. Bu küçülmeye rağmen ekonominin 2021’de sadece yüzde 4 büyümesi öngörülüyor. Ekonominin 2022’de yüzde 7,3 büyümesi ve 2022 ortasına kadar Covid-19 salgını öncesi seviyelere dönmesi bekleniyor.

Pandeminin başlangıcından bu yana 700 bin kişinin işsiz kaldığı Birleşik Krallık’ın, bu yıl 355 milyar sterlin borçlanması ve 2021-22’de toplam 234 milyar sterlin borçlanma olması bekleniyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın