Ege Denizi ve Doğu Akdeniz bizim Mavi Vatanımız olmaya devam edecek

MDN İstanbul

Hakan Mehmet Köktürk
Dz. Kur. Kd. Alb. (E) Hakan Mehmet Köktürk: Mavi Vatan Tatbikatı ile ortaya konulan imkân ve kabiliyetler, Türkiye’yi çevre denizlerindeki hak ve menfaatlerinden mahrum etmek isteyenlere Türk Deniz Kuvvetleri’nin gücünü bir kez daha kanıtlamıştır

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kapsamlı ve en büyük tatbikatı “Mavi Vatan” 27 Şubat-08 Mart 2019 tarihleri arasında üç denizde aynı anda icra edilmiş, Akdeniz’i bir “Türk gölü” haline getiren Kaptan-ı Derya Barbaros Hayrettin Paşa’nın türbesinin; Beşiktaş önlerinde yapılan çimariva töreni ile selamlanmasıyla sona ermiştir.
Mavi Vatan-2019 Taktik Tatbikatı, güven artırıcı önlemler kapsamında, Yunanistan ve Türkiye arasında karşılıklı deklare edilerek gerçekleştirilen tatbikatlardan birisi olma özelliğini taşımaktadır. Söz konusu tatbikatın yapılacağı yer ve zaman, geçen yıl Aralık ayı başında Yunanistan makamlarına deklare edilmiştir.
Mavi Vatan Tatbikatı, komşu ülkeleri tehdit etmeyi hedefleyen bir faaliyet olmayıp, Türkiye’nin bölgesinde güven ve istikrarın tesisine yardım eden, NATO’nun ortak hedeflerine katkı sağlamayı amaçlayan bir tatbikattır.
Anadolu yarımadasının doğal uzantısı üzerinde yer alan Doğu Ege Adaları’nı kullanarak ülkemizi Ege Denizi’nden ve Meis Adası’nı kullanarak Doğu Akdeniz’den dışlamaya çalışan Yunanistan’ın Mavi Vatan Tatbikatı’ndan duyduğu rahatsızlık Yunan basınında yer alan haberlerden anlaşılmaktadır.
Mavi Vatan-2019 Tatbikatı’nın planlanması ve yürütülmesiyle ilgili tüm hususlar uluslararası hukuka uygun olmasına rağmen, Yunan basınında uluslararası hukukun verdiği zararsız geçiş hakkını kullanan savaş gemilerimizin faaliyetleri bile Ege Denizi’nde yapılan ihlaller olarak ön plana çıkarılmıştır. Savaş uçaklarımızın tatbikat maksatlı yaptıkları faaliyetlerde ise Yunanistan hava sahasının ihlal edildiği sürekli vurgulanmıştır.
Yunanistan Deniz Kuvvetleri’nin güçlendirilmesi ve silahlanma faaliyetlerine başlanılması gerektiği ifadeleri de yine yoğun olarak Yunan basınında yer almıştır.
Mavi Vatan Tatbikatı’nda ortaya konulan bu imkân ve kabiliyete, 2020 yılının son çeyreğinde teslimatı planlanan doğal afet, insani yardım ve mülteci tahliye harekâtı kapsamında kullanılabilecek, ayrıca güç aktarma imkân ve kabiliyetine sahip TCG Anadolu’ nun imkân ve kabiliyeti eklendiğinde ülkemizin denizleri kullanma imkân ve kabiliyeti daha çok gelişecektir.
Çevre denizlerinde ülke güvenliğini korumaya yönelik, uluslararası hukuka uygun ve ortak üyesi olduğumuz NATO’nun ortak hedeflerine katkı sağlamak maksadıyla icra edilen bir tatbikattan bu kadar rahatsız olan Yunanistan, TCG Anadolu’nun hizmete girmesiyle, Türkler Yunanistan’ın batısında Adriyatik Denizi’nde bile tatbikat yapabilir telaşına mı kapılacaktır?
Ya da tüm bu telaşları bir kenara bırakıp şimdiki Yunanistan’ın batısında yer alan Preveze önlerinde kazandığı zafer ile Akdeniz’in hâkimi olan Barbaros Hayrettin Paşa’sını tatbikat dönüşü yorgunluğunda bile selamlamadan geçmeyen Türk Donanması’nın içinden çıktığı Türk Milleti’nin, denizlerdeki hak ve menfaatlerini koruyacak imkân ve kabiliyete sahip olduğunu bilmek mi gerekir?
Mavi Vatan Tatbikatı sadece Yunanistan’a değil, bizleri çevre denizlerimizdeki hak ve menfaatlerimizden mahrum etmek isteyen tüm ülkelere Ege Denizi ve Doğu Akdeniz’in bizim vatanımız olmaya devam edeceğini göstermiştir.

Bunu Paylaşın