Düşünen, karar veren, algılayan ilk gemi Atlantik’i geçecek

MDN İstanbul

Teknoloji grubu Wärtsilä, Mayflower Otonom Gemi (MAS) Projesi için oluşturulan küresel çaptaki şirketler konsorsiyumuna katıldı.

17’nci yüzyılda Amerika karasına giden göçmenleri taşıyan Mayflower gemisinin rotasını izleyecek olan otonom versiyon, Atlantik’i geçen dünyanın ilk tamamen insansız gemilerinden birisi olacak.

Denizleri araştırma organizasyonu ProMare’nin liderliğinde yürütülen Proje, ileride taşımacılık sektöründe otonom gemilerin ticaretin bir parçası olup olmayacağına ışık tutacak.

Teknoloji şirketi IBM tarafından geliştirilecek olan yapay zekâ sistemi ile geminin denizlerde algılaması, düşünmesi ve karar vermesi sağlanacak.

Wärtsilä ise Mayflower için, sert deniz şartlarında yüksek kapasiteli durum kontrolü sağlamak için tasarlanmış, yüksek hızlı ve yüksek çözünürlüklü FMCW K-Band radar (24GHz) RS24 sistemini hazırlayacak.

RS24 radar sistemi, Mayflower’ın yerleşik kameralarına, AIS ve navigasyon sistemleri ile AI kaptanının temel bir parçası olarak çalışacak. AI kaptan, geminin bulunduğu ortamı, uzun vadedeki hedeflerini sürekli olarak değerlendirecek ve denizde, yolculuğu tehlikeye sokacak olası enkaz ve fırtınalara karşı geminin rotasını değiştirecek.

Yeni nesil Mayflower, 2020 yazında deniz denemelerine başlayacak ve tamamlandığında yolculuğu otonom nakliyeyi gerçekleştirme yolunda ileriye doğru atılmış en önemli adım olarak görülecek. Gemi ayrıca oşinografi araştırmaları için esnek ve uygun maliyetli bir platformun geliştirilmesini de desteklemiş olacak; deniz araçları için yeni navigasyon yazılımları ve yenilenebilir enerjili tahrik sistemleri için de bir test vasıtası görevi görecek.

15 metrelik boyu ve 5 tonluk ağırlığıyla küçük ve hızlı bir gemi olacak olan Mayflower, diğer gemilerden ve enkazlardan kaçınabilmek için çevik manevralar yapabilecek. Geminin bunun için sudaki potansiyel engelleri tespit eden oldukça duyarlı kısa menzilli radarını kullanması bekleniyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın