Düşük Sülfürlü Yakıt Düzenlemesi’nde zamanlama sorunu yaşanabilir

MDN İstanbul

Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün (International Maritime Organization – IMO) oluşturacağı yeni kurallarla, dünya genelinde sülfür emisyonları için gemilere halihazırda verilmiş olan yüzde 3.5 oranındaki izin, 2020’den itibaren yüzde 0.5’e indirilecek.

New Orleans’ta düzenlenen bir konferansta, “Potansiyel uyumsuzluk, pazarın an itibarıyla mücadele ettiği bir husus.” diye konuşan, BP’nin Amerika kıtasındaki damıtık sıvı ticareti yöneticisi Jason Breslaw, “BP olarak, kuralların yürürlüğe girmesinden itibaren, sektörün sadece yaklaşık yüzde 9’unun uyum sağlayamayacağını düşünmekteyiz. Uyumluluk oranının, yüksek sülfürlü sıvı yakıt talebi üzerinde önemli etkileri bulunuyor. BP’nin tahminleri, diğer analistlerin yüzde 30 civarındaki uyumsuzluk tahminlerinin yanında iyimser kalıyor,” dedi.

IMO tarafından yapılan açıklamada, sektördeki firmaların uymaları gereken kurallara karşı zamanında önlem almalarına veya almamalarına bakılmaksızın, yeni düzenlemelerin uygulanmasında herhangi bir erteleme veya istisna yapılmayacağı belirtilerek; her bir kurumun, kendi üzerine düşen görevleri yerine getirmedikleri takdirde, sonuçlarını göze almaları gerektiğinin uyarısında bulunuldu.

Enerji araştırmaları ve danışmanlığı şirketi Wood Mackenzie’nin Damıtma, Kimyasal ve Petrol Piyasaları Müdür Yardımcısı Alan Gelder, yüzde 30 oranında bir uyumsuzluk yaşanacağını tahmin ettiklerini söyledi. Gelder, Reuters’a yaptığı açıklamada, “An itibarıyla hiç kimse konuyla ilgili olarak gerçekten hiçbir şey yapmıyor. Denizcilik sektöründen bazılarının kural koyucu mercilerle kaçak oynamaları, kural koyucuların kendilerine göz kırpmaları mı demek? Bunu bilmiyoruz,” diye konuştu.

Gemilerin, gelecek olan standartlarla uyum göstermesinin bir yolu, kirli yakıt kullanmaya devam etseler bile sülfür emisyonlarını azaltabilecek olan maliyetli gaz temizleyicileriyle iyileştirilmesi. Ancak, sektörün içinden uzmanların da belirttikleri üzere, bu işlemle ilgili olarak da ciddi endişeler mevcut. Örneğin, Fluor Corp İşlem Güvenliği Müdür Yardımcısı Anil Rajguru, gaz temizleyicilerini taktırmanın maliyetinin 3 ile 10 milyon Amerikan Doları arasında değiştiğini ifade ederek, “An itibarıyla yalnızca 500’den bile daha az sayıdaki gemide gaz temizleyicisi bulunuyor ancak biz sanki 50 bin gemide birden varmış gibi konuşuyoruz. Gemilerin hepsine birden gaz temizleyicisinin takılması, 10 yıldan fazla sürebilir.” dedi.

Bunu Paylaşın