Dünyanın ilk emisyonsuz tanker siparişi verildi

MDN İstanbul

Japon nakliye firması Asahi Tanker, iki adet elektrikle çalışan tanker siparişi verdi.

Gemilerin inşası Japon tersaneleri Koa Sangyou Co ve Imura Zosen K’ya bölüştürülürken, sitem entegrasyonlarını ise Kawasaki Heavy Industries gerçekleştirecek.

Emisyon yaymayacak ve elektrikle çalışacak olan dünyadaki ilk tanker gemilerin sırasıyla Mart 2022 ve Mart 2023’te teslim edilmesi bekleniyor.

Tankerler, Mitsui OSK Lines, Asahi Tanker, Exeno Yamamizu Corporation ve Mitsubishi Corporation tarafından denizcilik endüstrisinde elektrikle çalışan altyapı hizmetleri oluşturmak için kurulan e5 Lab Inc tarafından geliştirilen “e5 tanker” tasarımından yola çıkılarak inşa edilecek.

Tamamen yüksek kapasiteli lityum iyon piller ile çalıştırılacak olan tankerler Tokyo Körfezi’nde bunker hizmeti sunacak.

Japon klasma kuruluşu Class NK tarafından klaslanacak olan gemiler, 62 metre uzunluğa 10,3 metre genişliğe 499 grosston ağırlığa sahip olacak. Yaklaşık 10 knot hızda sehajat edebilecek olan tankerlerin 1,280 m3 taşıma kapisitesi bulunacak.

Tankerler ayrıca, mürettebatın gemideki iş gücünü azaltmak ve iş verimliliğini artırmak amacıyla nesnelerin interneti (IoT) gibi çeşitli otomatik ekipman ve dijital araçlarla donatılacak.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın