Dünyanın en büyük offshore rüzgâr çiftliği elektrik üretmeye başladı

MDN MEDIA

Norveç merkezli enerji devi Equinor, dünyanın en büyük rüzgâr çiftliği Dogger Bank’te enerji üretiminin başladığını açıkladı

İngiltere’nin ulusal şebekesine bağlı olan çiflik, İngiliz evlerine ve işyerlerine ilk defa elektrik üretti. Bu üretim, sektörün gelişmesinde ve temiz ve güvenli enerji sistemlerine geçişte önemli bir adım sağladı.

Yorkshire’ın 130 km açığında bulunan ve 3.6 GW kapasiteye sahip olan çiftlik, Dogger Bank A, B ve C olarak üç aşamada inşa ediliyor.

Bir dönüş, bir eve ortalama iki gün elektrik üretecek

Enerji üretimi, Dogger Bank A’daki dünyanın en büyük ve en güçlü türbinlerinden biri olan GE Vernova’nın Haliade-X 13 MW’nin dönmesiyle başladı. İngiltere’de bulunan bir rüzgâr çiftliğinde ilk defa görülen, yüksek voltaj direkt akım (HVDC) aktarım teknolojisini kullanan çiftliğin 107 metrelik kanatlarının, her dönüşü bir eve ortalama iki gün yetecek elektrik üretebiliyor.

Equinor, çiftliği yeni açılan tesisten işletecek

Baş Operatör Equinor, Dogger Bank’i 35 yıllık ömrü boyunca Tyne Limanı’nda yeni açılan O&M tesisinden işletecek. Bu tesisin, 400 civarı iş imkânı yaratırken, rüzgâr çiftliğini ve Equinor, GE Vernova ve North Star arasındaki işbirliğini desteklemesi bekleniyor.

Tamamlandığında 227 offshore türbininden oluşacak Dogger Bank’in, New York’un iki katı büyüklüğünde olması ve yıllık 6 milyon İngiliz evine elektrik vermesi bekleniyor.

Tam ticari üretime 2026’da başlanmak isteniyor

İlk enerji üretimi, 2026’da tam ticari operasyonlara başlama amacıyla, geri kalan 276 türbinin inşası için gerekli yolu açtı. Projenin inşasında Equinor, SSE Renewables ve Vårgønn beraber çalışıyor.

Equinor’un CEO’su Anders Opedal, Kuzey Denizi’nin kalbinde bulunan Dogger Bank kadar büyük yenilenebilir enerji projesinin, İngiltere’nin offshore rüzgâr enerjisi sektöründeki ve net sıfıra ulaşma azmini gösterdiğini söyledi.

Proje, birçok yeniliğin öncüsü oldu

Dogger Bank, GE Vernova’nın Haliade-X Tirbün Teknolojisi’ni ve dünyanın ilk insansız offshore HVDC alt istasyon platformunu kullanarak, sektöre yenilikçi bir tedarik zinciri metodu sundu. Aynı zamanda Hitachi Enerji’nin HVDC Light aktarım sistemini de ilk defa kullandı.

gCaptain

Bunu Paylaşın