Dünyanın en büyük LNG tankeri

MDN İstanbul

Qatar Petroleum ortaklığıyla geliştirilen büyük LNG gemi teknolojileri, büyütülmüş gemi boyutu, yeniden sıvılaştırma birimleri, düşük hızlı dizel makineler, çift pervane ve dümen, en büyük gemi içi LNG tankeri, gövdeyi çürümeye karşı koruma ve geliştirilmiş yangın önleme sistemleri gibi birtakım endüstriyel buluşları ve önemli iyileştirmeleri içeriyor. Bu yeni nesil gemiler nakliyede yüzde 20 ila 30 oranında düşük maliyet sağlıyor.
Qatargas’ın İcra Kurulu Başkanı Faysal Al Suvaidi, “Qatar Petroleum, ExxonMobil’le birlikte LNG taşımacılığında çığır açan bu gelişimi mümkün kılacak büyük bir teknik girişimi başlatmıştır. Katar’ın Kuzey Sahası’ndan Asya, Avrupa ve Amerika’ya yollanan LNG’nin tedarik zincirinde nakliye hassas bir halkadır” dedi. Qatar Petroleum ve ExxonMobil, Katarlı bir ortak teşebbüs olan Qatargas’ın hissedarlarından. Qatargas, Katar’daki yeni sıvılaştırma trenlerinden LNG tedarik etmek üzere Mozah ile beş Q-Max tankeri daha kiralıyor.

ExxonMobil Development Company Başkanı Neil Duffin, “Q-Max gemiler şimdiye kadar bilinen LNG nakliye kurallarını yerle bir ediyor. Bizi yeni sınıf LNG tankeri geliştirmeye yönelten teknolojik kabiliyet aynı zamanda LNG tedarik zincirine de her yönüyle yenilik getiriyor” dedi

Otuz yıldan bu yana LNG gemilerin ebadı değişmemiş, kapasitesi 140 bin metreküpte kalmıştı. Geliştirilen Q-Max tankerler üç futbol sahasından daha uzun, omurgadan direk ucuna kadar yirmi kat yüksekliğinde ve gelmiş geçmiş en büyük membran tanklara sahip. Toplam kapasitesi 266 bin metreküpü bulan her bir gemi 70 bin Amerikan evinin bir yıllık enerji ihtiyacını karşılayamaya yetecek kadar doğalgaz taşıyor.
Genişletilen gemi ebadına ek olarak, gemi içi yeniden sıvılaştırma tesisinin tasarımı, denemeleri ve uygulanması konusunda da büyük bir adım atıldı. Yeniden sıvılaştırma tesisi sayesinde, buharlaştırılarak nakledilen doğalgaz, gemide yeniden sıvılaştırılabiliyor ve kargo tanklarına sıvı halde aktarılabiliyor. Bu da kargonun neredeyse yüzde 100’ünün dağıtılabilmesine olanak sağlıyor.

Bunu Paylaşın