Dünyanın en büyük denizaltıları

MDN İstanbul

Savunma sanayine önem veren ülkeler son yıllarda denizaltı yatırımlarını artırdı. Geçtiğimiz ay Rus Donanması’na ait AS-12 tipi nükleer denizaltıda çıkan yangında 14 mürettebat yaşamını yitirirken, denizaltının özellikleri ve işlevi diplomatik bir merak uyandırdı. Ülkeler diğer donanmalarda yer alan denizaltıları ve yeni gizli denizaltı çalışmalarını araştırırken; dünyanın en büyük denizaltılarını MarineDeal News okurları için inceledik. Günümüz donanmalarının başrol oyuncusu denizaltıların bilinen en büyüğü Rus Donaması’na ait Typhoon sınıfı denizaltı.
Typhoon’u Rusya’nın en yeni denizaltı sınıfı Boreai ile Oskar II ve ABD Donanması’nın devasa Ohia denizaltıları izliyor.

Typhoon sınıfı, Rusya
Typhoon, sualtında 48,000 tonun üzerinde yer kaplıyor ve dünyanın en büyük denizaltı sınıfı olma niteliğine sahip. Balistik füzelerle donatılmış nükleer bir denizaltı sınıfı olan Typhoon’un altı denizaltısından ilki olan Dmitry Donskoy, 1981 yılında hizmete girdi ve halen Rus Donanması’nda aktif olarak hizmet veriyor.
Typhoon denizaltıları 175 m x 23 m x 12 m uzunluğunda olup; iki nükleer su reaktörü, iki adet 50,000 hp buhar türbini ve dört adet 3,200 kW turbo jeneratör ile çalışıyor. Araçların yüzeyde 22,2kt ve sualtında 27kt hızda seyir kabiliyeti bulunuyor.
Typhoon’ların diğer denizaltılardan daha geniş olmasının nedeni çok sayıda mukavim tekne içermesidir. Mürettebat 120 gün boyunca gemide rahatça yaşayabilir.
Denizaltı, her biri 100 kt nükleer savaş başlığı taşıyabilen 20 adet RSM-52 kıtalararası üç aşamalı katı yakıtlı balistik füze taşımakta olup, altı adet 533 mm’lik torpido tüpü ve 53 tip torpido ile donatılmış.

Borei Sınıfı, Rusya
Borei Sınıfı, Oscar II Sınıfı ile birlikte dünyanın en büyük ikinci denizaltısıdır. Sualtında 24,000 ton yer kaplayan Borei, füze taşıyan bir denizaltı aracı.
İlk Borei Sınıfı denizaltısı olan Yury Dolgorukiy, Ocak 2013’te Rus Donanması’nın Pasifik filosuna katıldı. Rubin Tasarım Bürosu tarafından geliştirilen denizaltı 770 milyon dolara mâl oldu. Vladimir Monomakh ve Knyaz adlı iki Borei Sınıfı denizaltı, 2014 yılının sonunda Yuri Dolgoruky ile birlikte donanmada yerlerini aldı.
170 metre uzunluğundaki Borei Sınıfı 13,5 metre x 10 metre drafta sahip. Merkez kısmı bir OK-650 nükleer reaktörü, bir buhar türbini ve bir şaft ve pervaneden oluşmaktadır. Yüzeyde 15kt ve sualtında 29kt hızında seyredebilir. Deniz dayanımı, yiyecek depolarının durumuna bağlıdır.
Denizaltı, 16 füze ve 45t Bulava balistik füze taşıyor. Ayrıca altı adet bağımsız hedeflenebilir savaş başlığı, altı adet 533 mm’lik torpido tüpü ve RPK-2 Viyuga cruise füzesi de bulunuyor.

Project 949A Antey/Oscar
II Class, Rusya

Project 949A Antey (NATO’da kayıtlı adı: Oscar II) sınıfı, Oscar I sınıfı denizaltıların devamı niteliğindedir. Rus Donanması şu anda dört Oscar II denizaltı kullanıyor, dört diğer gemi ise 3M54 Kalibr süpersonik seyir füzesini entegre etmek için 949 AM standardına dönüştürülüyor.
Üçüncü nesil bu nükleer denizaltılar, on ana bölmeye ayrılmış çift gövdeye sahip. 155 metre uzunluğundaki ve 18 metre genişliğindeki denizaltıların her biri batık halde 24,000 ton yer kaplamaktadır.
Project 949A denizaltıları, 24 P-700 Granit anti-gemi seyir füzesi ve altı torpido tüpüyle donanmışken, 949AM denizaltıları 3M54 Kalibr süpersonik seyir füzesi taşıyabiliyor.
Oscar II Sınıfı, iki adet basınçlı su soğutmalı reaktör ve iki adet buhar türbinine sahip. Tahrik sistemi, sualtında 15kt ve yüzeyde 32kt maksimum hız sağlıyor.

Ohio Sınıfı, ABD
Ohio Sınıfı denizaltı dünyanın dördüncü en büyüğüdür. ABD Donanması, ABD için inşa edilmiş en büyük denizaltı olan 18 adet Ohio sınıfı nükleer motorlu denizaltı kullanıyor. Her bir denizaltı sualtında 18,750 ton yer kaplıyor.
Sınıfın ilk denizaltısı olan USS Ohio, Groton’daki General Dynamics Corporation’ın Elektrikli Tekne Bölümü tarafından inşa edildi. 1981 yılının Kasım ayında hizmete girdi. ABD’li bir senatör Henry Jackson’ın adını taşıyan USS Henry M. Jackson dışında diğer tüm denizaltılara ABD eyaletlerinin adları verildi.
Her bir Ohio Sınıfı denizaltı 170 metre uzunluğa, 13 metre beam ve 10,8 metrelik draft’a sahip olup, yüzeyde hızları 12kt ve sualtında 20kt’a ulaşmaktadır. Denizaltı sınıfı, bir S8G basınçlı su reaktörü, iki dişli türbin, bir yardımcı 242 kW dizel motor ve yedi kanatlı vida ile bir mil içeriyor.
Denizaltı, 24 Trident füzesi taşıyabilecek kapasitededir. Silah kapsamında ayrıca dört adet 53 cm Mark 48 torpido tüpü de bulunmakta.

Bunu Paylaşın