Dünyanın en büyük denizaltı savunma gemisi ABD’de

MDN İstanbul

Özerk ve insansız denizaltı savunma gemisi Sea Hunter ocak ayında ABD filosuna katıldı.

ABD ordusunun kullanabileceği savunma teknolojileri geliştirmekle yükümlü devlet kurumu ABD Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı DARPA, Sea Hunter (Deniz Avcısı) adlı ilk özerk ve mürettebatsz denizaltı keşif yüzey gemisinin prototipini, gemi üzerinde daha fazla test yapılması için Donanma Araştırmaları (ONR) bürosuna teslim etti.

Bu gemi, DARPA’nın Anti-Submarine Warfare Continuous Trail Unmanned Vessel (Denizaltı Savunma Harbi Devamlı İz Süren İnsansız Gemi) adı verilen programı çerçevesinde yaratıldı. DARPA, yaptığı açıklamada ONR’nin “devrim niteliğindeki” prototipi geliştirmeye devam edeceğini söyleyerek, denizaltı keşfinde ve bu araçların yok edilmesinde kullanılacak olan bu geminin gelecekte mürettebatsız olarak açık denizde aylarca giderek binlerce kilometre yol kat edebilen yeni bir okyanus tipi gemi haline gelebileceğini belirtti.

27-knot’luk hıza ulaşabilen gemi 40 metre uzunluğunda ve 140 ton ağırlığında. Özerk prototip 60 ila 90 gün boyunca mürettebatsız olarak çalışabilecek şekilde tasarlanmış olup, okyanus yüzeyinde çok geniş alanları tetkik ederek, düşman denizaltısı saptarsa ABD Donanma gemilerini veya ordu jetlerini denizaltıyı imha etmek için yönlendirme imkanına sahip. Sea Hunter’ın kendisi silah sistemi taşımıyor.

Robot gemi beşinci nesil orta frekanslı gemiye monte (hull-mounted) sonar sistemine sahip olup hem aktif hem pasif sonar arama yapabiliyor. DARPA’nın uzun süredir yüzey gemileri ile diğer nesneleri denizde tespit edebilmek için konvansiyonel olmayan alıcı teknolojileri üzerinde çalışmakta olduğu biliniyor.

Kesin olmayan bir bilgiye göre ACTUV şimdiden bir kilometre ötede bulunan bir denizaltının lokasyonunu başarıyla saptadı.

DARPA’nın ACUV programı 2010 yılında başladı. 2014 yılında DARPA, ONR ile bir araya gelerek prototip robot gemi için test aşamasını başlattı. Gemi 2016 Nisan’ında isimlendirildi ve o tarihten beri açık su testlerine tabi tutuluyor.

DARPA’nın Taktiksel Teknoloji Bürosu’ndan program yöneticisi Alexander Walan, “ONR ile bu iş birliğimiz bizi insanlı ve insansız gemilerin her daim değişen farklı görevleri başarmak için birlikte çalışacağı geleceğin filosu nosyonunu gerçeğe dönüştürmemize bir adım daha yaklaştırdı” dedi.

Sea Hunter denizaltı savunma gemisinin 2018 yılında operasyonel denemeler için ABD Donanmasına teslim edilmesi bekleniyor.

Amerikan Donanması, Zumwalt klaslı üç savaş gemisinin ikincisi olan ‘USS Michael Monsoor’ isimli yüksek teknolojili gemiyi de filosuna katıyor.

Geminin oldukça sıra dışı bir pruvası bulunuyor. Monsoor 150 mürettebatlık bir savaş gemisi ve birkaç yıl süren test sürecinin ardından, İleri Savunma Araştırma Projeleri Ajansı’ndan (Defense Advanced Research Projects Agency – DARPA), Amerikan Donanması’nın Deniz Araştırmaları Ofisi’ne (U.S. Navy’s Office of Naval Research – ONR) devredildi.

USS Michael Monsoor maliyet ve ebat spektrumunun diğer ucunda yer alıyor. 1,4 milyar dolar değerindeki destroyer hemen hemen 15.000 ton ağırlığında. Bu özelliğiyle, Amerika Birleşik Devletleri’nin şimdiye kadarki en büyük cruise tasarımlarından birine sahip olan USS Long Beach’le aynı ebat sınıfına dahil oluyor. Bünyesinde karmaşık bir entegre güç sistemi (IPS) bulunan Monsoor hem tahrik, hem de raylı silahlar ve lazer gibi geleceğin ileri teknolojili enerji silahlarına ev sahipliği yapmak üzere tasarlanmış, devasa gaz türbinlerine sahip.

Monsoor’un entegre güç sistemi, geçtiğimiz aralık ayında yapılan denemelerde küçük bir sorunla karşılaştı ve harmonik filtrelerden biri bozulunca, gemi tersaneye geri dönmek zorunda kaldı. Filtreler, yüksek teknolojili elektronik teçhizatı, güç dalgalanmalarına karşı koruyorlar. Geçtiğimiz ay yapılan teslimat denemelerinde, Monsoor’un birçok sisteminin, arzu edilen performansın üstüne çıktığı açıklandı. Geminin teslimatı mart ayında yapılacak ve hizmete gelecek sene içerisinde alınacak.

Bunu Paylaşın