Dünyadaki mercan resifleri sanılandan yüzde 25 daha büyük

MDN MEDIA

Dünyadaki mercan resifleri sanılandan yaklaşık %25 daha büyük. Uydu görüntüleri, makine öğrenimi teknolojileri ve mercan resiflerinden alınan örneklerin toplandığı küresel bir araştırmaya göre resifler sanıldığından 64 bin kilometrekare daha büyük, bu İrlanda boyutunda bir alan anlamına geliyor

Yeni keşfedilen alanlarla birlikte dünyadaki sığ resiflerin (yani 0-20 metre derinlikteki) toplam büyüklüğü 348 bin kilometrekareye, yani Almanya büyüklüğüne ulaşıyor. Bu rakam, az miktarda mercan içeren kumlu lagünlerden mercan molozu düzlüklerine ve mercanlardan oluşan canlı duvarlara kadar uzanan mercan resifi ekosistemlerinin tamamını temsil ediyor.

Bu 348 bin km²’lik mercan alanının 80 bin km²’sinde sert bir taban, yani kum yerine kayalar bulunuyor. Bu alanlar önemli miktarda mercana ev sahipliği yapıyor. Şnorkelciler ve tüplü dalgıçların ziyaret etmeyi en çok sevdiği yerler arasında bu bölgeler bulunuyor.

Bu neden bu kadar geç keşfedildi diye merak edebilirsiniz. Dünyadaki resiflerin nerede olduğunu zaten bilmiyor muyduk?

Daha önce birçok farklı kaynaktan veri toplanmak zorundaydı, bu da mercan resiflerinin boyutunun kesin olarak belirlenmesini zorlaştırdı. Teknolojinin gelişimiyle birlikte elde edilen yüksek çözünürlüklü uydu verileri sayesinde resifler artık 30 m derinliğe kadar görülebiliyor.

Bu görüntüler Maldivler, Küba ve Avustralya gibi tüm bölgelerden mercan resiflerinin bulunduğu ülkelerdeki 400’den fazla kişi ve kuruluşun mercan resiflerine ilişkin doğrudan gözlem ve kayıtlarıyla birleştirildi.

Yeni resif haritaları oluşturmak için Sentinel-2 ve Planet Dove CubeSat uydularından alınan 100 trilyon pikseli incelemek ve mercanların nerede olup olmadığına dair doğru tahminlerde bulunmak üzere makine öğrenimi teknikleri kullanıldı. Ekip, haritaları oluşturmak için yaklaşık 500 araştırmacı ve işbirlikçiyle birlikte çalıştı.

Sonuç ise çarpıcı, Allen Mercan Atlası aracılığıyla üretilen dünyanın ilk kapsamlı mercan resifleri haritası oluşturuldu.

Haritalar şimdiden değerini kanıtlamaya başladı. Dünyanın dört bir yanındaki resif yönetim ajansları, koruma çalışmalarını ve resiflere yönelik tehditleri planlamak ve değerlendirmek için bunları kullanmaya başladı.

Maritime Executive

ETİKETLER: ,
Bunu Paylaşın