Dünya ticareti 2025’e kadar yüzde 73 büyüyecek

MDN İstanbul

HSBC Trade Index araştırmasına göre küresel ticaret gelecek 15 yıl içinde yüzde 73 büyüyecek. Bu sonuçla şu anda 27.2 trilyon dolar olan dünya ticaretinin 2025 yılında 48.5 trilyon dolar’a ulaşması bekleniyor

Dünya ekonomi tarihinin en derin krizinden çıkış yolu ararken, dünya ticaretine yönelik iyimser beklentiler yüz güldürüyor. HSBC’nin dünyanın 21 ülkede faaliyet gösteren tam 6 bin 390 ihracatçı şirketinin yöneticileriyle yaptığı ve alanında dünyanın en büyük araştırması olarak kabul edilen HSBC Trade Index araştırmasına göre küresel ticaret gelecek 15 yıl içinde yüzde 73 büyüyecek. Bu sonuçla şu anda 27.2 trilyon dolar olan dünya ticaretinin 2025 yılında 48.5 trilyon dolar’a ulaşması bekleniyor. Araştırmaya göre, dünya genelinde şirketlerin ticari faaliyetlerini 2011 ile 2025 yılları arasında yüzde 4.1 artırması öngörülüyor. Her ne kadar 2025’e kadar dünya ticaretinde büyük bir artış beklense de araştırmaya göre 2015 yılına kadar dünya ticareti sadece yüzde 2 büyüyecek. Bu düşük oranın nedeni ise dünya ekonomisinin kriz sonrası yavaş toparlanacağı beklentisi. Söz konusu bu dönemde dünya ekonomisinin büyümesinde lokomotifin gelişmekte olan ülkeler olacağı öngörülüyor.

İşte yıldızı parlayacak pazarlar
Tahminler bu dönemde dünya ticaretinin parlayan yıldızı olarak Mısır, Hindistan, Çin, Endonezya, Vietnam ve Brezilya’nın öne çıkacağı yönünde. HSBC Trade Index’e göre önümüzdeki 6 ay içinde Çin, küresel ticarette anahtar rol oynamaya devam edecek. Latin Amerika, Güneydoğu Asya ve Ortadoğu pazarında da dikkat çekici gelişmeler bekleniyor. Ankete katılan 6 bin 390 şirket yöneticisinin, küresel ekonomideki belirsizliğe rağmen, Endonezya, Suudi Arabistan, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri pazarlarındaki iş olanaklarına yönelik iyimserliği devam ediyor.

Türkiye en hızlı büyüyenlerden olacak
2011-2025 arasında dünya ticaret hacmi yüzde 73 büyürken Türkiye’nin ticaret hacmi ise yüzde 109 artacak. HSBC’nin araştırmasına göre, 2010 yılı sonu itibariyle dünya ticareti içindeki payı yüzde 1 olan Türkiye bu oranı 2025 yılında yüzde 1.1’e çıkaracak. Araştırmaya katılan yöneticiler, Türkiye’nin önümüzdeki dönemde Avrupa, Ortadoğu ve Orta Asya arasındaki merkezi üs olmaya devam edeceğini öngörürken, özellikle Rusya ve Çin ile olan ticaretin çok hızlı bir şekilde büyümeye devam edeceğini bekliyor. Araştırma 2010 yılında 266.1 milyar dolar olan Türkiye’nin dış ticaret hacminin 2025 yılında 541.3 milyar dolar’a yükseleceğini öngörüyor. HSBC Index’e göre, Türkiye ekonomisi 2011’in ikinci yarısında bir hız kaybına uğrasa da ekonomik büyüme devam edecek. Araştırmada gelecek 6 ay içinde Çin’in Almanya’nın koltuğunu devralarak, Türkiye’nin en büyük üçüncü ticaret ortağı olacağı da öngörüler arasında.
Türkiye coğrafi konumu nedeniyle Avrupa, Orta Asya, Ortadoğu ve Kuzay Afrika arasındaki köprü görevi nedeniyle herhangi bir ülke ile ticareti çok fazla baskın olmazken, 2010 yılında Rusya 26.4 milyar dolar’lık ticaret hacmi ile ülkenin en büyük ticaret ortağı olmuştu. 2025 yılında bu rakamın 58.9 milyar dolar’a ulaşması bekleniyor. Türkiye’nin 2015 yılına kadar ise Vietnam ile olan ticaretinin yüzde 13.8, Mısır ile olan ticaretinin yüzde 11.4, Sri Lanka ile olan ticaretinin yüzde 11.4, Kazakistan ile olan ticaretinin yüzde 9.97, Malta ile olan ticaretinin yüzde 10.05, Hindistan ile olan ticaretinin 9.41, Katar ile olan ticaretinin yüzde 9.25, Brezilya ile olan ticaretinin yüzde 8.92, Birleşik Arap Emirlikleri ile olan ticaretinin yüzde 9.45 ve Çin ile olan ticaretinin ise yüzde 0.19 artması bekleniyor.
Türkiye önümüzdeki 15 yıllık dönemde yüzde 5.2 ile dünyada ihracatını en hızlı artıran ilk 10 ülke arasında yer alıyor. İlk 10 ihracatçı arasında Türkiye ile birlikte, Mısır, Çin, Avusturalya, Endonezya, Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya, Tayland, Çek Cumhuriyeti ve Rusya yer alıyor.
HSBC Dış Ticaretten Sorumlu Avrupa Bölüm Başkanı Marc Emerson, araştırmanın sonuçlarına göre Türkiye’nin gelecek 15 yılda dış ticaretinin çok parlak gözüktüğünü belirterek, Türkiye’nin 36 ülke arasında Polonya ve Çek Cumhuriyeti ile birlikte ticaret ortaklıklarını en fazla artıran ülke olması bekleniyor. Bu da önümüzdeki dönemde Türkiye’nin ne kadar anahtar bir rol oynadığını gösteriyor” dedi.

Fırsat ikinci dalga gelişen ülkelerde
Türk şirketlerine önümüzdeki döneme yönelik tavsiyelerde de bulunan Emerson, “Türk şirketleri yeni pazarlara bakarken bu pazarların sadece Çin ve Hindistan’dan oluştuğunu düşünmesinler. Vietnam, Endonezya, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi büyüyen pazarları gözlemlesinler. Bu ülkeleri ikinci dalga gelişen ülkeler olarak görüyoruz. Bu ülkelerde Türk şirketleri için önemli fırsatların olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

İşte ticaretin parlayan yıldızlarına yönelik beklentiler:
-Mısır: 2025 yılına kadar Mısır küresel ticareti yüzde 185 artışla en çok büyümesi beklenen pazar. Bu beklentinin ardında Mısır’ın Arap Baharı’nın ardından yaşadığı yönetim değişikliği çerçevesinde yeniden yapılanıyor olması ve bir çok ülkenin Mısır’ı Ortadoğu’ya açılan kapı olarak görmesi yer alıyor.
-Hindistan: Hindistan’ın uluslararası ticaretinin önümüzdeki 15 yıl içerisinde yüzde 156 büyümesi öngörülüyor. Bu büyümede Ortadoğu ve Asya pazarına olan mühendislik ve kimyasal ticaretin etkili olacağı belirtiliyor. Tahminler ülkenin Birleşik Arap Emirlikleri ve Çin ile ticaretinin önemli derecede aratacağı yönünde.
-Vietnam: Ülkenin uluslararası ticaret hacminin 2025’e kadar yüzde 144 artması bekleniyor. Vietnam en önemli emtia ihracatçılarından biri olarak gösteriliyor. İmalat ve digital sanayinin geliştiği ülke, Hindistan ve Filipinler gibi ülkelerle ticaretini artırıyor.
-Endonezya: Endonezya’nın uluslararası ticaret hacminin 2025 yılına kadar yüzde 144 artacağı tahmin ediliyor. Bu büyümenin büyük oranda ülkedeki doğal kaynaklardan geleceği öngörülüyor.
-Çin: Çin 2009 yılında yüzde 8.4 olan dünya ticaretindeki payını 2010’da yüzde 10.9’a çıkardı. Bu oranın 2025 yılında yüzde 13’e ulaşması bekleniyor. Bu yükseliş hem emtia hem de imalat sanayi ticaretindeki artıştan kaynaklanacak.
-Brezilya: Brezilya’nın ticaret hacminin 2025’e kadar yüzde 144 artması öngörülüyor. Brezilya’nın Çin ile olan ticareti 2001-2010 yılları arasında yüzde 1.000 arttı. Önümüzdeki 15 yılda bu ticaret koridorunun büyümeye devam etmesi beklenirken, ülkenin Hindistan ve Sri Lanka ile olan ticaretinde de önemli artışlar bekleniyor.
-Türkiye: Türkiye’nin uluslararası ticaret hacminin 2025’e kadar yüzde 109 artması bekleniyor. Ülkenin Çin ile olan ticaret hacminin yüzde 125, Rusya ile olan ticaret hacminin ise yüzde 123 artması öngörülüyor.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın