Dünya ekonomisi yüksek enflasyonu kabul etti

MDN İstanbul

Dünya ekonomisinin giderek yüksek enflasyonu kabul ettiği ve enflasyonun önüne geçmek için adımlar attığı bu süreçte Türkiye’de hâlâ yüksek enflasyonla mücadele için kalıcı adımlar atılmıyor

Artan enflasyon nedeniyle yaşam kalitesinin düştüğü, alım gücünün azaldığı bir süreç yaşanırken iş dünyasından ve sektörlerden uygulanan politikaların süreci olumlu etkilemediği yönünde sesler yükseliyor. Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD)’nin yeni Başkanı Orhan Turan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)’nın düşük faiz politikasının ekonomiye yansımadığını belirterek yüksek enflasyon nedeniyle sürecin refah kaybına neden olduğunu ifade etti ve enflasyonla sadece bu yıl değil son 5-6 yıldır doğru mücadele edilmediğini dile getirdi.

Enflasyon ve cari açık yükselişte

Piyasa tarafında ise hem enflasyon hem de cari açığın daha da yükseleceği tahminleri var. Gıda, emtia ve enerji maliyetlerinin yükselmesi, enflasyon ve cari açık tahminlerininse önümüzdeki süreçte yukarı yönlü revize edilmesine neden oluyor. Türkiye’nin şu an ciddi bir döviz ihtiyacı var ve ayrıca önümüzdeki bir yıl içinde yaklaşık 171 milyar dolarlık ödemesi gereken bir döviz borcu var. Bilindiği üzere ocak ayında alınan bir kararla, ihracatla elde edilen dövizinin yüzde 25’inin Merkez Bankası’na satılması zorunlu hâle getirilmişti. Nisan ayında bu karar revize edildi ve oran yüzde 40’a çıkarıldı. Merkez Bankası’na satış işlemi, ihracat bedellerinde olduğu gibi Merkez Bankası kuru üzerinden gerçekleşecek ve satılan döviz tutarının karşılığı Merkez Bankası tarafından döviz satıcısına Türk Lirası olarak ödenecek. Bu uygulama ile birlikte elde edilen döviz gelirinin bir kısmı TCMB rezervine eklenecek. dünya

Krediler enflasyonun çok altında
Yüksek enflasyonla birlikte vatandaşın alım gücü iyice azaldı. Geliri düşen vatandaş ise yaşamının bir kısmını kredi kartlarıyla idame ederken bir kısmını da uzun vadede düşük miktarda ödediği tüketici kredileriyle yürütüyor. Kendini enflasyona karşı korumak isteyen insanlar ayrıca gelecekte almayı planladığı ihtiyaçlarını daha da fiyatı artacak diyerek bugünden almak için çabalıyor. Böylece iç piyasada kredilerle canlanan bir piyasa oluşmuş oluyor. Bu da büyümenin kredilerle oluşturulduğu bir döneme işaret ediyor.

Nebati: Çalışmaya hız kesmeden devam edeceğiz
Yabancı yatırımcı ve sıcak para, geçen yıldan bu yana Türkiye’den ciddi bir çıkış yaptı. c ise ABD’de katıldığı programlar ile yurtdışında bir dizi görüşmeler gerçekleştirdi. G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı ile uluslararası kuruluşların Bahar Toplantıları’na katılan Nebati, “Türkiye’nin her alanda sergilediği güçlü duruşunu pekiştirmek, uluslararası platformlarda ülkemizi hak ettiği en iyi şekilde temsil etmek için var gücümüzle çalıştık, çalışmaya da hız kesmeden devam edeceğiz,” değerlendirmesinde bulundu.

Yapılan bu görüşmelerle Türkiye’ye yeniden bir yabancı yatırımcı girişimi olur mu bunu ilerleyen günlerde takip edeceğiz.

Merkez Bankası faize yine dokunmadı!
TCMB yılın dördüncü toplantısında da faizi değiştirmedi ve yüzde 14’te bıraktı. Merkez Bankası yayımladığı metinde, yükselen küresel enflasyona dikkat çekerken alınmış olan kararların birikimli etkilerinin izlendiğine vurgu yaptı ve makro ihtiyati politika setinin güçlendirilmesi gerektiğine karar verildiğini ifade etti. Ekonomistler ise enflasyonu düşürmek için Merkez Bankası tarafından bir faiz politikası veya ekonomi politikası uygulanmayacağını ve piyasaya güven veren adımların atılmayacağını düşünüyor. Dünyadaki koşullar sertleşirken Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş derinleşerek devam ediyor ve barış masasına dair henüz bir gelişme yok. Küresel piyasalarda artan riskler, Türkiye’de uygulanan ekonomi politikalarının dünya ekonomisinden ayrışması, ekonomide yaşanması beklenen olumlu gelişmelerin tarihini uzatıyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın