Dünya Denizcilik Günü’nde gündem denizlerdeki insani kriz

MDN İstanbul

Fotoğraf: IMO
IMO ve küresel denizcilik sektörü 24 Eylül’de (bugün) Dünya Denizcilik Günü kutlamalarında bir araya geldi.

Etkinliklerin bu yılki teması Sürdürülebilir Bir Gezegen İçin Sürdürülebilir Bir Nakliye.

Denizciliğin karbondan arındırılması adına yapılan çalışmalara, yakıt tasarrufuna ve yeşil enerji kaynaklarını geliştirmeye yönelik endüstri çapındaki çalışmalara odaklanılacak.

Denizcilik Günü’nde tüm bunların ötesinde ise Covid-19’un endüstri üzerindeki olumsuz etkisi ve denizcilik tarihindeki en kötü insani krizlerden biri ile karşı karşıya kalan gemi adamları için çözümler konuşulacak.

Denizlerde hâlâ 300 binden fazla denizci gemilerde mahsur kalmış vaziyette ve bazıları 17 aydır ara vermeden çalışmakta. Benzer sayıdaki işçi ise hükümet kısıtlamaları ve dünyadaki çeşitli karantina önlemleri nedeniyle gemilerine için işsizlikle mücadele etmek zorunda kalıyor.

Dünya Denizcilik Günü’nde konuşan IMO Kitack Lim, IMO ve BM’nin hükümetleri, denizcilerin kilit işçiler olarak tanıması, onları seyahat kısıtlamalarından muaf tutulması ve güvenli mürettebat değişiklikleri için önerilen protokolleri uygulanması için koordineli bir şekilde hareket etmeye çağırdığını aktardı.

Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF) ise yetersiz personel seviyesinin, uzaktan yapılan sörveylerin ve aşırı çalışan denizcilerin sözleşmelerini aylarca fazla geçirmesinin fiziksel ve zihinsel baskısının denizde daha fazla kazaya neden olacağı uyarısında bulundu.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın