DSME amonyak yakıtlı konteyner gemisi için AIP onayı aldı

MDN İstanbul

Güney Koreli gemi inşa şirketi Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) amonyakla çalışan 23,000 TEU’luk ultra büyük konteyner gemisi için Lloyd’s Register (LR)’dan AIP onayı aldı.

DSME ve LR, amonyak yakıtlı gemi geliştirme projesi altında Haziran ayından bu yana MAN Energy Solutions ile ortak bir çalışma yürütüyor.

DSME, amonyak tahrik sisteminin temel tasarımından, MAN, çift yakıtlı amonyak tahrikli motorun geliştirilmesinden sorumluyken LR ise tesisin taşıdığı riskleri ve uygunluğunu gözden geçiriyor.

Amonyak, yanma sırasında karbondioksit salınımı yapmayan çevre dostu bir yakıt olduğu, taşınması ve depolanması kolay olduğundan sektörün ilgisini oldukça çekiyor.

DSME, 2025 yılına kadar amonyak yakıtlı gemileri ticarileştirmeyi planladıklarını açıkladı.

LR, daha önce de ekimde ve temmuzda Koreli Samsung Heavy Industries (SHI) ve Hyundai Mipo Tersanesi (HMD)’ye amonyak yakıtlı tankerler için AIP onayı verirken 2019 yılında ise Çinli Dalian ile yine MAN Energy Solutions’ın ortak projesi olan 23,000 TEU’luk konteyner gemisi konsept tasarımını onaylamıştı. Proje Çin’deki amonyak yakıtlı ilk tasarım olarak tanımlanıyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın