Döviz kurlarına ikinci bir müdahale olacak mı?

MDN İstanbul

ABD’de beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verilerinin ardından oynaklığın arttığı pay piyasalarında, açıklanan veriler ve merkez bankası yetkililerinin sözle yönlendirmeleri, şahin para politikalarının gelecek dönemde de süreceği beklentilerini güçlendirdi.

Küresel çapta resesyon endişeleri tetiklendi
Bu durum küresel çapta resesyon endişelerini tetiklerken İngiltere öncülüğünde tahvil piyasasında yaşanan hareketlilik de yakından takip edildi. Bu gelişmelerle geçen hafta tahvil piyasasında çıkışlar hızlandı, pay piyasaları da dalgalı seyretti. Dolara olan talep ise gücünü korudu. döviz kurlarına

Hâlihazırda para piyasalarında Fed’in kasım ve aralık aylarında 75 baz puanlık faiz artırımına gideceği öngörülüyor.

Hafta genelinde ABD’de yoğunlaşacak 3’üncü çeyrek şirket finansal sonuçları ve sanayi üretimi, Euro Bölgesi ve İngiltere’de enflasyon, Çin’de büyüme ve içeride ise TCMB’nin faiz kararı takip edilecek. İç piyasada ayrıca bu hafta başlayacak şirket finansal sonuçları da yatırımcıların odağında olacak. döviz kurlarına

Jeopolitik riskler artıyor
Avrupa tarafında Ukrayna’nın başkenti Kiev’de patlama seslerinin duyulması ile jeopolitik riskler gündemin üst sıralarına yerleşirken İngiltere’de ekonomi yetkililerinin açıklamaları yatırımcıların odağında kalmaya devam ediyor. Geçen hafta cuma günü İngiltere’de Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng’in görevden alınarak yerine Jeremy Hunt’ın getirilmesinin ardından, İngiltere Başbakanı Liz Truss önceki hükûmet tarafından planlanan 2023’te kurumlar vergisini yüzde 19’dan yüzde 25’e çıkaran artışın kalacağını bildirdi.

Öte yandan İngiltere Merkez Bankası (BoE) da günlük tahvil alımlarını uzatmayarak cuma günü sonlandırdı.

Asya tarafında Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) dün başlayan 20’nci Ulusal Kongresi kapsamında ÇKP Genel Sekreteri ve Devlet Başkanı Şi Cinping’in açıklamaları takip edildi.

Şi’den Tayvan mesajı
Kongrenin açılışında konuşan Şi, ülkede sıkıntıların sürdüğü gayrimenkul sektörüne ve yeni tip koronavirüs salgını kapsamında uygulanan tartışmalı “sıfır vaka” politikasına dair bir sinyal vermedi. Şi’nin konuşmasında, Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan’ın ana karayla birleşmesini tamamlama sözünü vermesi ise jeopolitik riskleri gündemde tuttu.

Öte yandan bugün açıklanan verilere göre, Japonya’da temmuzda yüzde 2,7 yükselen sanayi üretimi ağustosta yüzde 3,4 artış kaydetti.

Çin Merkez Bankası da bir yıl vadeli Orta Vadeli Kredi Kolaylığı faiz oranını değiştirmedi. Dolar/yen paritesinin 148,9 ile son 32 yılın en yüksek seviyesini görmesine karşın ekonomi yetkililerinden gevşek para politikasının sürdürülmesi sinyali gelmeye devam ederken döviz kurlarına ikinci bir doğrudan döviz müdahalesi beklentisi de arttı.

Enflasyon ve resesyon beklentileri odakta
Analistler, enflasyonist beklentilerdeki yükseliş ve resesyon kaygılarının yatırımcı fiyatlamalarına yön veren temel faktörler olarak kalmaya devam ettiğini söyledi.

Merkez bankaları yetkililerinin açıklamaları ve jeopolitik gerilimlere ilişkin haber akışının yakından izlenmeye devam edileceğini aktaran analistler, ABD’de yoğunlaşan ve içeride başlayacak şirket finansal sonuçlarının da hisse ve sektör bazlı hareketliliği artırabileceğine işaret etti.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın