Donanma için insansız araç çalışması

MDN İstanbul

Sefine Tersanesi, ASELSAN, SEFT Gemi Tasarımı, ARMELSAN, ROKETSAN ve Türk Loydu’nun katılımıyla iki yeni insansız suüstü aracı için çalışmalar başlatıldı.

İnsansız suüstü araçlarından NB57 Projesi Denizaltı Savunma Harbi için RD09 Projesi ise Silahlı İnsansız Su Üstü Aracı olarak tasarlandı.

Sefine ve SEFT’in işbirliğiyle Eylül 2019’da başlayan çalışma, Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB)’nın otonom sualtı/yüzey aracı için Bilgi Talebi (RFI)’nde bulunmasından sonra taraflar prototipi oluşturmadan önce çok işlevli bir insansız geminin çalışması ve tasarlanması konusunda ortak çalışma konusunda anlaştılar.

Donanma

ASELSAN da 2021 yılında yüksek teknoloji ürün portföyü ve insansız ve otonom gemiler konusundaki geçmiş deneyimi sayesinde bu hazırlık sürecini hızlandırdı.

Sefine Tersanesi tarafından sac kesim ve kaynak töreni gerçekleştirildi.

ROKETSAN VE ASELSAN’dan silah desteği
Geliştirilen otonom insansız deniz aracı, aldığı görüntüleri istenilen merkezlere gerçek zamanlı aktarabilecek, su üstü unsurları algılayıp sınıflandırabilecek, iletişimin koptuğu durumlarda bile sabit ve hareketli engellerden sakınıp otonom seyir ve harekat yapabilecek.

Araç, otonomi yazılımıyla üzerindeki sensörlerden algıladıklarına göre adaptif seyir yapabilecek ve deniz trafik kurallarına göre otonom ilerleyebilecek.

Su üstü harbi kabiliyetinin kazandırılması için ROKETSAN’ın taktik füze sistemi ve ASELSAN’ın stabilize makineli tüfek sistemi STAMP ile su üstü harbinde, üs, liman, kritik tesis ve yüzen platformların otonom olarak korunması sağlanacak.

Her iki deniz aracı da kargo uçakları, askeri gemiler veya kara yoluyla taşınıp görev noktalarına intikal ettirilebilecek.

Su üstü harbi amaçlı tasarlanan otonom deniz aracı genişletilebilir platform ile trimaran (üç gövdeli tekne) formuna dönüştürülebilecek. Böylece faydalı yük kapasitesi artırılarak farklı silah ve sistem kullanılmasına imkan tanınacak. Araç, elektronik harp, su altı harbi ve mayın harbi fonksiyonlarını da yerine getirebilecek.

Su üstü harbi görevine ilaveten asimetrik tehditlere karşı askeri üslerin ve sivil limanların güvenliği için de kullanılacak otonom insansız deniz aracı, üzerinde taşıdığı uydu sistemiyle gerçek zamanlı video ve görüntü aktarımı yapacak.

Türk Loydu ile yapılan iş birliği kapsamında ayrıca otonom askeri gemi kurallarının geliştirilmesine destek sağlanacak.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın