Dolar/TL’de yükseliş devam ediyor

MDN İstanbul

Küresel piyasalarda, ABD ekonomisinin resesyona gireceğine ilişkin fiyatlamalarda görülen gevşemeyle pozitif bir seyir izlenirken bugün gözler ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam başta olmak üzere yoğun veri gündemine çevrildi.yükseliş

‘Öncelik enflasyonu kontrol altına almak’
ABD’de enflasyon ve resesyona ilişkin endişeler varlık fiyatları üzerinde etkili olmayı sürdürüyor.yükseliş

Dün açıklamalarda bulunan ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri resesyon riskinin korkulduğu kadar güçlü olmayabileceğini dile getirirken önceliklerinin enflasyonu kontrol altına almak olduğunu bildirdi.

‘Enflasyon gevşeyecek gibi görünmüyor’

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, enflasyonun çok yüksek olduğunu ve gevşeyecek gibi görünmediğini belirtti. Para politikasında hızla daha kısıtlayıcı olunması gerektiğini vurgulayan Waller, Fed’in temmuz toplantısında 75 baz puanlık faiz artışını desteklediğini, eylül toplantısında ise muhtemelen 50 baz puanlık bir artıştan yana olacağını kaydetti. Waller, Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) verilerine rağmen ekonomide resesyon yaşanacağının belli olmadığını ifade etti.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard da ABD ekonomisinin bu yıl büyümeye devam etmesini beklediğini dile getirdi. Bullard, temmuz toplantısında 75 baz puanlık faiz artışından yana olduğunun sinyalini verdi.

Fed yetkililerinin açıklamaları sonrası tahvil piyasalarında artan satış baskısıyla ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3’e yaklaşırken swap piyasalarında ise resesyon fiyatlaması kısmen de olsa azaldı.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda temmuz toplantısında 75 baz puan, eylül toplantısında ise 50 baz puanlık faiz artışına kesin gözüyle bakılıyor.

Tarihi düşük seviyelerde bulunan işsizlik oranı Fed’e enflasyonla mücadelesinde agresif şahin politikalarına devam etme fırsatı sunuyor.

ABD ekonomisinde halihazırda 11,3 milyon açık iş pozisyonu bulunurken son dönemdeki makroekonomik veriler istihdam piyasasının sınırlı da olsa yavaşlamaya başladığına işaret ediyor.

Gözler ABD’nin tarım dışı istihdam verisine çevrildi
Bugün açıklanacak verilerde iş gücü piyasasındaki genişlemenin devam etmesi beklenirken önceki aylara kıyasla söz konusu genişlemenin sınırlı da olsa yavaşlayacağı tahmin ediliyor.

Fed’in para politikası kararlarında tarım dışı istihdamı oldukça dikkatle takip etmesi verinin önemini artırırken açıklanacak verilerin piyasalarda oynaklığı artırması bekleniyor.

Tahvil piyasalarındaki satış eğilimine karşın enflasyon endişesi ve güvenli liman olarak artan dolar talebi sonrası dolar endeksi 107,1’le son 20 yılın zirvesinde bulunmaya devam ediyor.

Johnson görevi bıraktı
Avrupa’da pay piyasaları dün pozitif bir seyir izlerken son 20 yılın en düşüğüne gerileyen Euro/dolar paritesi yatırımcıların odağında olmayı sürdürüyor.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, iktidardaki Muhafazakâr Parti liderliğinden istifa ettiğini ancak başbakanlık görevini yeni lider seçilene kadar sürdüreceğini açıkladı.

Avrupa’da daha büyük bir faiz artırımı masada
Avrupa Merkez Bankası (ECB) haziran ayı para politikası toplantı tutanakları ise ECB Yönetim Konseyi’nin enflasyonun bir süre kalıcı olmasını ve temmuzda daha büyük bir faiz artırımı yapılmasını masaya yatırdığını ortaya koydu.

Konsey üyelerinin değerlendirmelerinin yer aldığı tutanaklarda, üyelerin çoğunun bu ay yapılacak para politikası toplantısında ana faiz oranlarını yüksek ekonomik belirsizliğin olduğu bir ortamda 25 puan artırmayı kabul ettiği ortaya çıktı.

Tutanaklarda, bazı üyelerin ise ECB’nin 25 baz puanlık bir artışa “koşulsuz bir taahhüt” vermemesi gerektiğini değerlendirerek temmuzda daha büyük bir faiz artışı için “kapıyı açık tutmayı” savundukları ortaya kondu.

Covid-19 Çin ekonomisini olumsuz etkiliyor
Çin’in alt yapı harcamaları için 220 milyar dolarlık bir harcama paketi açıklamasına karşın, ülkede artan yeni tip koronavirüs vakaları ise yukarı yönlü hareketi törpülemeyi sürdürüyor.

Abe silahlı saldırıya uğradı
Eksi Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin bir konuşma sırasında silahlı saldırıya uğraması piyasalarda oynaklığı artırdı. Japon borsası saldırı sonrası kazançlarının büyük kısmını geri verirken pazar günü yapılacak parlamento üst kanadı seçimleri öncesi belirsizlikler güçlenmiş bulunuyor.

Dolar/TL’de yükseliş devam ediyor
Bugün piyasalar öğleden sonra kapalı olacak.

Dolar/TL dün yüzde 0,2 artışla 17,2624’ten kapanmasının ardından bugün bankalar arası piyasanın açılışında 17,3131 seviyesinde işlem görüyor.

Piyasalarda bugün
10.00 Türkiye, TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi
15.30 ABD, haziran ayı istihdam raporu
17.00 ABD, mayıs ayı toptan eşya stokları

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın