Dolar/TL’de yön yukarı doğru

MDN İstanbul

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası’nın faiz artışlarını daha yavaş yapacağı beklentisi artarken yoğun veri gündeminin yatırımcı kararları üzerinde belirleyici olması bekleniyor. dolar

Karışık sinyaller fiyatlamaları zorlaştırıyor
ABD’de ekonominin resesyona girebileceğine ilişkin işaretler yoğunlaşmaya devam ederken 2. çeyrek şirket finansal sonuçları pay piyasalarını destekliyor.dolar

Dün, Apple, nisan-haziran döneminde gelirinin arttığını, kârının ise azaldığını açıkladı. Amazon gelirini artırmasına rağmen zarar bildirdi. Her iki şirketin de piyasa beklentilerini geride bırakan finansal sonuçları risk iştahını artırken makroekonomik verilerden gelen karışık sinyaller fiyatlamaları zorlaştırıyor.dolar

ABD ekonomisi teknik resesyona girdi
ABD ekonomisi, bu yılın ilk çeyreğinin ardından ikinci çeyrekte de beklentilerin aksine yüzde 0,9 daraldı. Ülke ekonomisi yılın ilk çeyreğinde de yüzde 1,6 küçülmüştü. Böylece, ABD ekonomisi iki çeyrek üst üste daralma göstererek teknik olarak resesyona girdi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ise ülke ekonomisinin resesyonda olmadığını, istihdam ve tüketici harcamalarının arttığını, işletmelerin büyüdüğünü bildirdi.

Para piyasalarında söz konusu gelişmelerin ardından eylül toplantısı için yüzde 78 ihtimalle 25 baz puan faiz artışı yapılacağı öngörülmeye başlarken aralık ayındaki toplantıda faiz artışı yapılmayacağına yönelik beklentiler güçlenmeye başladı.

Bugün açıklanacak makroekonomik verilerde de ülke ekonomisinin durumuna ilişkin işaretlerin varlık fiyatları üzerinde etkili olması bekleniyor.

Euro Bölgesi büyüme verisi yatırımcının odağında
Avrupa’da enerji arzı başlıca problem olmayı sürdürüyor. Bugün bölgede açıklanacak makroekonomik verilerin piyasalarda oynaklığı artırması beklentiler arasında.

Dün, Almanya’da açıklanan öncü enflasyon rakamlarına göre Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) yıllık artışı yüzde 7,5’e gerilese de piyasa beklentilerinin üzerinde kalırken bugün Almanya ve Euro Bölgesi’nde açıklanacak büyüme verileri yatırımcıların odağına yerleşti.

Şi, Biden ile telefonda görüştü
Asya’da pay piyasaları satış ağırlıklı bir seyir izliyor. Dün Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ABD’li mevkidaşı Joe Biden ile telefon görüşmesinde, Tayvan konusunda yabancı müdahalesinin kabul edilemeyeceği mesajını verdi.

Bugün açıklanan makroekonomik verilere göre Japonya’da konut başlangıçları yüzde 2,2 azalarak beklentilerin altında kaldı.

Kur yeniden 18 lira olur mu?
Yurt içinde, dün 2.575 seviyesini test etmesinin ardından etkisini artıran satışlarla kazançlarını geri veren BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışının yüzde 0,03 altında 2.543,33 puandan tamamladı.

Dolar/TL ise dün yüzde 0,16 artışla 17,91’den kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 17,93 seviyesinde işlem görüyor.

Piyasalarda bugün
10.00 Türkiye, haziran ayı dış ticaret dengesi
10.55 Almanya, temmuz ayı işsizlik
11.00 Almanya, 2. çeyrek GSYH
12.00 Euro Bölgesi, temmuz ayı TÜFE
12.00 Euro Bölgesi, 2. çeyrek GSYH
15.30 ABD, haziran ayı kişisel gelirler ve harcamalar
16.45 ABD, temmuz ayı Chicago PMI
17.00 ABD, temmuz ayı Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi

AA

 

Bunu Paylaşın