Dolar/TL haftaya rekorla başladı

MDN İstanbul

Küresel piyasalarda, geçen hafta merkez bankalarının agresif faiz artırımlarına devam etmesi ve artan resesyon kaygılarıyla hakim olan negatif seyrin bugüne de taşındığı görüldü. Dolar/TL 

Yeni haftada ayrıca doların önemli para birimleri karşısında yükselişi görülüyor. Dolar endeksi 114.00 düzeylerine ulaşarak 2002’den bu yana en yüksek noktayı test etti.

Resesyon endişeleri derinleşti
Geçen hafta ABD Merkez Bankası’nın (Fed) ardından İngiltere, İsveç, İsviçre ve Norveç başta olmak üzere birçok ülke merkez bankasının da faiz artırımına gitmesiyle küresel çapta resesyon endişeleri derinleşti.

Bu durum pay ve tahvil piyasalarından çıkışların sürmesine neden olurken dolar talebinin artmasıyla diğer ülke para birimleri üzerindeki baskı da güçlendi.

Artan resesyon kaygıları ve dolardaki yükselişin etkisiyle emtia fiyatlarında da geri çekilme devam etti. Altının ons fiyatı geçen hafta yüzde 1,9 değer kaybetmesinin ardından bugün 1.627 dolarla Nisan 2020’den bu yana düşük seviyeye geriledi.

Hizmet sektöründe daralma devam ediyor
Makroekonomik veri tarafında cuma günü ABD’de imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), eylülde 51,8’e çıkarak piyasa beklentilerinin aksine yükseliş kaydetti. Ülkede hizmet sektörü PMI da 49,2’ye yükselmesine karşın eşik değerin altında kalarak sektörde daralmanın devam ettiğini gösterdi. Dolar/TL 

İngiltere ekonomiyi canlandırmayı hedefliyor
Avrupa tarafında enerji krizine ilişkin gelişmeler ve bu kapsamda alınan tedbirler gündemin odağındaki yerini korurken İngiltere’de hükûmet ekonomiyi canlandırma amacıyla 1972’den bu yana en kapsamlı vergi indirimlerini açıkladı. Ülkede gelecek mali yılda uygulamaya girecek olan vergi indirimlerinin enflasyondaki yükselişi tetikleyebileceği tartışmaları başlarken halihâzırda merkez bankalarının “şahin” hamlelerine devam edeceği beklentileri de Avrupa ekonomisinde durgunluk riskini artırdı.

İngiltere’deki vergi indirimleri kararı sonrası yeni haftaya Asya piyasalarında sert düşüşle başlayan ve yüzde 3’e yakın değer kaybederek 1,0350 ile tarihinin en düşük seviyelerini gören sterlin/dolar paritesi, şu dakikalarda 1,0580’den işlem görüyor.

Zayıf yene karşı uyarılar devam ediyor
Asya tarafında bugün açıklanan verilere göre, Japonya’da imalat sanayi PMI eylülde önceki aya göre 0,5 puan azalarak 51’e gerilerken hizmet sektörü PMI 2,4 puan artarak 51,9’a çıktı. Geçen hafta doğrudan döviz piyasasına müdahale edilen ülkede ekonomi yetkililerinin zayıf yen karşısındaki uyarıları da devam etti.

Japonya Maliye Bakanı Suzuki Şuniçi, yetkililerin para birimindeki düşüşlerin ardındaki spekülatif hareketlere yanıt vermeye hazır olduklarını belirterek hükûmet ve merkez bankasının kur konusunda aynı endişeleri taşıdığını kaydetti.

Kur tarihi zirvesini gördü
Yurt içinde ise geçen hafta genelinde bankacılık hisseleri üzerindeki satış baskısı devam ederken azalan küresel risk iştahının da etkisiyle BIST 100 endeksi haftalık bazda yüzde 2,83 gerileyerek 3.281,61 puandan kapandı. Dolar/TL 

Dolar/TL ise geçen hafta yüzde 0,9’luk artışla 18,41’den kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 18,4485’le tarihi zirvesini gördü.

Analistler, enflasyonist endişelerle yüksek faiz ortamının devam edeceği beklentileri ve bu paralelde artan resesyon kaygılarının küresel piyasalarda risk iştahının düşük seyretmesine neden olduğunu söyledi.

Bu hafta açıklanacak yoğun veri gündeminin yanı sıra merkez bankası yetkililerinin açıklamalarının piyasaların yön tayininde etkili olacağını aktaran analistler, döviz piyasasındaki hareketlerin de yakından izleneceğini kaydetti.

Güven endeksi eylül ayında hizmet sektöründe yüzde 1,7 arttı
Bugün açıklanan ekonomik güven endeksi hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerinde yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu’ndan yapılan açıklamaya göre, mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi eylül ayında bir önceki aya göre; hizmet sektöründe yüzde 1,7, perakende ticaret sektöründe yüzde 2,7 ve inşaat sektöründe yüzde 2,1 arttı.

Kapasite kullanım oranı eylülde 0,7 puan arttı
İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), bir önceki aya göre 0,7 puan artarak yüzde 77,4 seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) tarafından yapılan açıklamaya göre,mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı (KKO-MA), bir önceki aya göre 0,7 puan artarak yüzde 77,3 seviyesinde gerçekleşti.

Piyasalar bu hafta hareketli
Bu hafta yurt içinde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s’un (S&P) cuma günü piyasalar kapandıktan sonra açıklanması beklenen Türkiye değerlendirmesi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) toplantı tutanakları, yurt dışında ise Fed Başkanı Jerome Powell, ECB Başkanı Christine Lagarde ve Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Haruhiko Kuroda’nın açıklamaları piyasaların odağında olacak.

Piyasalarda bugün
11.00 Almanya, eylül ayı Ifo endeksleri
11.30 OECD, Ekonomik Görünüm raporu
15.30 ABD, ağustos ayı Chicago Fed ulusal aktivite endeksi
16.00 Euro Bölgesi, ECB Başkanı Lagarde’ın konuşması
17.30 ABD, eylül ayı Dallas Fed imalat endeksi
19.30 Fed, Logan konuşması
23.00 Fed, Mester konuşması

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın