Doğu Akdeniz’de gerilim arayışı: MEDUSA 2020

MDN İstanbul

Mısır, Yunanistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa ve GKRY kuvvetleri, Mısır’ın İskenderiye kıyısı açıklarında ortak hava ve deniz tatbikatı başlattı.

Bugün başlayan ve MEDUSA 2020 adı verilen tatbikat, 6 Aralık’a kadar devam edecek. Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin ilk defa dahil olduğu Tatbikat, Mısır, Yunanistan ve GKRY’nin katılımıyla 2017’den beri yılda bir defa icra ediliyor.

Güney Kıbrıs ve Yunanistan Savunma Bakanlıklarının duyurduğu geniş kapsamlı tatbikat, 3 ayrı aşamaya ayrılacak. MEDUSA 2020’de arama-kurtarma, elektronik harp ve yüzey tatbikatları düzenlenecek.

Yapılan açıklamada, “30 Kasım-6 Aralık tarihleri arasında İskenderiye’de çok uluslu ortak havacılık tatbikatı gerçekleştirilecek. Savunma ve operasyonel işbirliğimizi geliştirmek için ortaklarımızla tatbikat yapmayı dört gözle bekliyoruz,” ifadelerine yer verildi.

Tatbikat hakkında açıklamalarda bulunan Milli Savunma Bakanlığı Basın Ve Halkla İlişkiler Müşavirliği’nden Binbaşı Pınar Kara, “Yunanistan, bölgede gerilimi tırmandırmaya, provokatif taciz ihlallerini sürdürmeye, diyalog yerine sürekli üçüncü taraflara gitme yolunu seçerek uzlaşmaz bir tutum sergilemeye devam etmektedir. Yunanistan 23 Kasım tarihinde aynı gün içerisinde yayınladığı ikisi daha önce tarafımızdan ilan edilmiş atış eğitim sahaları ile çakışan Gayri Askeri Statüdeki Adaları kapsayan üç NAVTEX ilanıyla kışkırtıcı tutumunu devam ettirmektedir. Yunanistan’ın uluslararası hukuka aykırı bir şekilde yayınladığı NAVTEX’lere mukabilinde itiraz NAVTEX’lerimiz yayınlanmıştır. Yine Yunanistan tarafından NATO’nun Deniz Muhafızı Harekâtı’na yardımcı destek görevini icra eden deniz karakol uçaklarımızı ve NATO kapsamında hava kuvvetlerimizin icra ettiği NEXUS ACE görevlerinde Türk uçaklarının uluslararası hava sahasında bulunduğu sırada tacizde bulunulmuştur. Yapılan taciz hareketlerine en uygun şekilde karşılık verilmiştir,” dedi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın