Doğalgaz çalışmaları devam ediyor

MDN İstanbul

Karadeniz’de keşfedilen doğalgazın çıkarılacağı Zonguldak’ın Çaycuma ilçesindeki Filyos Limanı’nda, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) tahsis edilen 1 milyon dönümlük alanda, yüzlerce kamyon ve personel ile rafine ve boru hatları için çalışması yapıyor. Kıyı Lojistik Merkezi Müdürü Özgür Erden “Karada yapılan her şeyi su altında iş makineleriyle yapıyoruz. Deniz tabanında su altı robotlarıyla çalışıyoruz,” dedi.

doğalgaz

Zonguldak’ın 185 kilometre açığında geçen yıl başlayan arama çalışmalarında, bugüne kadar Sakarya Gaz Sahası’nda toplam 540 milyar metreküp doğalgaz rezervi tespit edildi. Fatih ve Kanuni sondaj gemileri Karadeniz’deki arama faaliyetlerine devam ederken, doğalgazın karaya çıkarılacağı Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde inşaatı tamamlanan Filyos Limanı’ndaki Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Kıyı Lojistik Merkezi’nde çalışmalar yoğun şekilde sürüyor. Yavuz Sondaj Gemisi’nin de Karadeniz’deki doğalgaz arama çalışmalarına katılmak üzere hazırlıklarını sürdüğünü limanın hemen yanında bulunan 1 milyon dönümlük alan, TPAO’ya tahsis edildi. Bölgede yüzlerce kamyon ve personel ile doğalgazın karaya çıkartılması için rafineri, boru hattı birimlerinin kurulması faaliyetleri yürütülüyor.

doğalgaz

Kıyı Lojistik Merkezi Müdürü Özgür Erden, TPAO 2020 yılında Karadeniz’de Fatih Sondaj Gemisi ile yürüttüğü arama çalışmaları kapsamında Sakarya Gaz Sahası’nda 540 milyar metreküp doğalgaz keşfettiğini hatırlattı. Türkiye’nin karada ve denizde gerçekleştirdiği en büyük keşif olduğunu ifade eden Erden, “Filyos Limanı’ndan yaklaşık 80 mil açıkta Sakarya Gaz Sahası’nda keşfedilen gazın Filyos bölgesine denizden döşeyeceğimiz boru hattıyla getireceğimiz gazı, yine endüstriyel bölgesi dışında BOTAŞ’a teslim edeceğiz. 2023’e kadar yapılması planlanan hedef bu. Sondajın ana fonksiyonlarından su altı servisimiz var. Karada yapılan her şeyi su altında iş makineleriyle yapıyoruz. Deniz tabanında su altı robotlarıyla çalışıyoruz. Karada ise 1 milyon dönümlük alanda çalışma yapıyoruz,” dedi.

DHA

Bunu Paylaşın