Dış açık daralmadan dolar’ın ateşi düşmez

MDN İstanbul

Avrupa krizi ve Türkiye’nin not görünümünün düşürülmesinin etksiyle dolar yeniden 1.90 TL’ye
dayandı. Uzmanlar, dış ticaret açığı verilerinde iki üç ay üst üste düzelme olmadığı taktirde dolar’da yükselişin süreceğini belirtiyor

Avrupa borç krizinin derinleşmesi ve kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin kredi not görünümünü ‘pozitiften durağana’ indirmesiyle kasım ayı sonunda dolar 1.89 TL’ye fırlayarak ekim ayı başından bu yana gördüğü en yüksek seviyeye tırmandı. Aynı tarihlerde hazine bonosu gösterge faizi ise yüzde 11.11’e fırlayarak Temmuz 2009’dan bu yana gördüğü en yüksek seviyeye tırmandı. Hem küresel bazda hem de Türkiye özelinde finansal piyasalarda dalgalanmalar tarihte olmadığı kadar yüksek boyutlara ulaştı. Hâl böyle olunca da; hem finans sektörü hem de reel sektörde risk zirve noktalara ulaşırken, hem ticaret yapan iş dünyası hem de vatandaş aynı soruyu sormaya başladı: Dolar’da yükseliş nereye kadar devam edecek? Hiç kuşkusuz böyle bir finansal ortamda bunu bilmek için ‘müneccim’ olmak gerekir. Ancak Türkiye’nin bazı ekonomik gerçeklerine ‘objektif’ gözle bakıldığında dolar’ın nereye kadar yükseleceği kestirilemese de trendin ne yönde olacağını kestirmek mümkün.

2-3 ay düşük veri gelmeli

Her ne kadar Merkez Bankası euro dolar’dan oluşan döviz sepeti 2.21 TL seviyelerine geldiğinde müdehalelerde bulunsa ve belli önlemler alsa da ekonomistler, dolar’da yükselişin süreceğini belirtiyor. Türkiye’nin cari açık gibi önemli bir problemle karşı karşıya olduğunu kaydeden ekonomistler, Türkiye’nin geçen ay 10.5 milyar dolar dış ticaret açığı verdiğinin altını çizerek, cari açık da olmasa bile dış ticaret açığında belirgin bir düşüş yaşanmadığı müddetçe dolar’ın yükselişe devam edeceğini öngörüyor. Ekonomistler “Dolar’ın düşüş eğilimine girmesi için cari açıkta ‘burası en kötü yer’ demek yeterli değil. Cari açık verilerinde 2-3 ay üst üste azalma görülmesi gerekir” diyor.
Avrupa’da birkaç gelişme ve Merkez Bankası’nın alacağı önlemlerle dolar’ın geri geldiği durumlar yaşanabileceğini belirten uzmanlar, dolar’ın düşüş trendine girebilmesi için 100 milyar dolar düzeyindeki Döviz Tevdiat Hesabı’nda (DTH) bir çözülme görülmesi gerektiğini belirtiyor. Türkiye’nin, cari açığın finansmanı için döviz girişine ihtiyacı olduğunun altını çizen uzmanlar, ülke notu görünümünün düşürüldüğü ve vergi artışlarının yansımasından dolayı enflasyonda artış beklenen bir ortamda portföy yatırımların da azalmasının kaçınılmaz olacağını, bunun da döviz ihtiyacını artıracağını belirtiyor. Bütün bu olumsuz tabloya Avrupa krizinin etkisinin de ekleneceğini kaydeden uzmanlar, dolar’ın 1.95-1.98 TL’ye kadar çıkabileceğini belirtiyor.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın