Dijital Ufuk Tatbikatı’nda yapay zeka teknolojisi: Task Force 59

MDN İstanbul

Orta Doğu’da türünün ilk örneği olan deniz tatbikatında insansız sistemleri, ağ ve veri işleme araçlarıyla birleştirerek geleceğin insansız filosu için umut verici bir yenilik denendi.

Denizcilik uygulamaları için insansız sistemleri yapay zeka ile hızlı bir şekilde entegre etmek amacıyla kurulan ve bir yılı aşkın süredir ABD 5’inci Filosunda faaliyet gösteren Task Force 59, Dijital Ufuk Tatbikatı’nda kullanıldı.

Komodor Yüzbaşı Michael Brasseur, Defence News’e verdiği demeçte, insanlı insansız ekip oluşturma ve özellikle ipucu konseptinin Task Force 59’un üzerinde çalıştığı noktanın merkezinde yer aldığını söyledi.

Brasseur, “İnsansız varlıkları, bir grup gözü suya çevirmenin, verileri toplamanın ve ardından makine öğreniminden ve yapay zekadan yararlanarak bundan iç görüler elde etmenin bir yolu olarak görüyoruz. Böylece makinemizi nasıl konuşlandıracağımız konusunda daha kesin olabiliriz.” ifadelerini kullandı.

“İnsansız yüzey ve hava sistemleri, endüstrinin sunabileceği en iyi özellik”

Brasseur, insansız yüzey ve hava sistemlerinin, endüstrinin sunabileceği en iyi aygıt olduğunu ve tatbikat sırasında iyi performans gösterdiğini de sözlerine eklerken “Yüzey gemilerinden bazıları, kalıcı gözetleme görevleri gerçekleştirmesi amaçlanan uzun ömürlü araçlardır, bazıları yüksek hızlı önleme araçlarıdır ve bazıları da ikisinin arasında kalır. Donanma açıklamasına göre, hava tarafında, platformlar iki dikey kalkış ve iniş sistemi, Aerovel’in Flexrotor’u ve Shield AI’nin V-BAT’sinin yanı sıra Easy Aerial’ın bağlı İHA’sını içeriyor. Tatbikatta Arap Yarımadası’nı çevreleyen suların içinde ve çevresinde göreceğimiz gerçek dünya durumlarına benzeyen bir dizi kısa hikâye yayınladık, böylece sistemlerin nasıl tepki verebileceğini test edebildik ve bu tür oluşumları da tespit edebildik.” açıklamasını yaptı.

Tatbikat sırasında, Brasseur’un ekibi önce örgü ağı ve diğer iletişim sistemlerini kurdu. Daha sonra, 24 saat operasyonlara geçmeden önce dronların gündüz operasyonlarına başladılar.

 

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın