Devlet teşvikleri gemi inşa sanayinde haksız rekabete yol açıyor

MDN İstanbul

21 Haziran 2012 tarihinde Paris’te düzenlenen OECD toplantısına Türkiye adına katılan Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oral Erdoğan gemi inşa sanayindeki piyasa ihlalleri konulu panele katıldı

Prof. Dr. Oral Erdoğan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile IMEAK Deniz Ticaret Odası’nı temsilen katıldığı OECD toplantısında yaptığı konuşmada, devlet desteklerinin ekonomik olarak katma değer yaratması ile piyasa ihlaline sebep olma arasında ince bir çizgiye dayandığını vurguladı. Ülkelerin refah düzeyini yükselterek krizden çıkma dengesizliklerini giderme amaçlarıyla ulusal sektörlere çeşitli desteklerde bulunabilecekleri belirtilirken bunun aynı zamanda global piyasada rekabet bozucu etkilerinin de olabileceğine dikkat çekti. Oral Erdoğan konuşmasında hükümet desteklerinin kendi ülke armatörlerini teşvik etmesinin haricinde global gemi inşa piyasasını bozduğunu belirlemenin aceleci davranmadan iyi analiz edilmesi gereken bir konu olduğunun da altını çizdi.
Dünyada denizcilik sektöründe haksız rekabet oluşumuna engel olmanın önemli olduğunu belirterek devletlerin sektöre doğrudan müdahalesinin diğer ülke denizcileri için dezavantaj oluşturduğunu dile getiren Erdoğan, devletlerin piyasaya müdahelesini ölçmenin bir takım faktörleri inceleyerek değerlendirildiğini söyledi. İşgücü fiyatlandırılması konusunun ülkeler arasında farklılık göstermesinin doğal olduğunu nitelendiren Erdoğan, öte yandan ülkelerin çelik fiyatlarını dünya piyasasının altında belirlemesinin ya da bankaların verdiği ‘bad loan’ denilen kötü kredileri kurtama yoluyla piyasaya müdahele etmelerinin global gemi inşa sanayi piyasasınada bozma anlamına geleceğini kaydetti.
Haksız rekabet oluşturma ile sektörü teşvik etme arasındaki çizgiye dikkat edilmesi gerektiğini belirten Erdoğan, Türkiye’nin önceki yıllarda yürüttüğü Kredi Kurtarma Fonu uygulamasının dünya gemi inşa sektörü içinde örnek olabileceğinin altını çizdi. Konuşmasında, kredi kurtarma fonunun hem sektör için teşvik edici hem de devlet için kârlı olan uygulalamarından örnekler verdi.
Oral Erdoğan konuşmasında Euro Bölgesi Krizi devam ederken, devletlerin sektörü teşvik etmek için çeşitli uygulamaları olduğunu ve bunların küçük ve orta ölçekli firmalar için dezavantaj oluşturmaması gerektiğini belirtti. Kriz döneminde devletlerin büyük firmalar için ekstra teşvikler hazırlarken diğerlerini gözardı etmesinin de bir haksız rekabet unsuru oluşturduğuna dikkat çekti.
Prof. Dr. Oral Erdoğan Türkiye’nin son açıkladığı teşvik paketinin tersaneleri ilgilendiren sadece bir maddesi olduğuna dikkat çekti. Bu teşvik maddesinin de işverenler tarafından ödenen işçi sigortalarında indirime gidilmesi olduğunu, bunun da son üç yılda tersanelerde yaşanan işsizlikten kaynaklanan dolaylı bir teşvik olduğunu belirtti.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın