Denize kıyısı olmayan Sivas, somon ihraç ediyor

MDN MEDIA

İç Anadolu Bölgesi’nde bulunan Sivas, baraj göllerinde ürettiği somon balıklarını Rusya ve Japonya’ya ihraç ediyor

Balık üretim sektörünün önde gelen ülkelerinden olan Türkiye, Sivas’ta üretilen somon balıklarıyla Rusya’nın tüm somon ihtiyacını karşılıyor. Denize kıyısı olmayan Sivas’ta, baraj göllerine kurulan balık üretim tesislerinde alabalık ve somon olmak üzere çeşitli balık türleri yetiştiriliyor.

Sivas’ın Suşehri ilçesinin Çamlıgöze barajında kurulan tesiste, yıllık 4250 ton alabalık ve somon üretimi yapılıyor. Avrupa pazarına açılan tesis, Amerika pazarına açılmayı da hedefliyor.

Çamlıgöze Barajı’nda bulunan somon ve alabalık üretim tesisi işletme sahibi Alper Sermet, alabalığı ve somon üretiminin yanı sıra, kendi yem fabrikalarında balık yemlerini ürettiklerini de söyledi. 172 kafesin yıllık kapasitesinin toplam 4250 ton olduğunu ve aktif olarak yaklaşık 3500 ton balık ürettiklerini ekledi.

Sermet, Alabalıkları somon adayı olarak Karadeniz’de somon üretimi yapılan tesislere gönderdiklerini ifade ederken, somon olarak ise Rusya’ya satış yaptıklarını söyledi. Alabalığın güvenli bir balık ve doğal bir laboratuvar olduğunu da ekledi. Rusya’nın ürünleri tercih etme sebebi için Sermet, Türkiye’nin temiz su ve kaynaklarından dolayı yetişen balıkların sağlıklı ve lezzetli olmasını gösterdi.

Türkiye’de gelişen alabalık sektörü için Sermet, şu sözleri kullandı:

Alabalık sektörü 1970’li yıllarda başlamış ve Türkiye’de hızla ilerleyen bir sektör. Dünya pazarında Türk somonunun yerini almasıyla gelişim öne çıktı. Rusya’nın ihtiyacı olan somon balığının tamamını Türkiye tedarik ediyor ve hızla gelişiyor. İhracat rakamları 1 buçuk milyar doları bulacak yakınlarda. Bu sektör Türkiye için çok büyük bir sektör. Somon üretimi zor bir süreç. Ama ihracatta pazar payı yüksek bir süreç. Norveç Somonu’nun da tahtını sallayan bir ürün. Türkiye’de bunun üretimi gelişiyor. Sadece Rusya’da değil Avrupa’daki marketlerde de Türk Somonu yerini alıyor. Japonya, Rusya ve Avrupa’ya hükmettikten sonra Amerika pazarında da çok daha iyi yerler edinecektir. Bizim nihai hedefimiz üretimi artırmak. Daha çok ve daha kaliteli üretmek. Bu üretimin de sürdürülebilir olmasını sağlamak.

İHA

ETİKETLER: ,
Bunu Paylaşın