Denizcilik ve Kabotaj Bayramında ortak gündem: Doğu Akdeniz

MDN İstanbul

Bugün Beşiktaş’ta geçekleştirilen Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlamalarında Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmeler ön plana çıktı.

Türk denizciliği ve denizlerdeki bağımsızlığın bugünlere gelmesinde Kabotaj Kanunu’nun önemli bir yere sahip olduğunu belirten Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar, “Kabotaj Kanunu, Türkiye Cumhuriyeti’nin ulusal egemenlik ve bağımsızlık sembollerindendir. Ülkemizin denizlerdeki potansiyelini en iyi şekilde değerlendirerek, dünya denizciliğinde hak ettiği yerde yer alması, hepimizin ortak görevidir. Bu kapsamda Karadeniz, Ege ve özellikle de Doğu Akdeniz’deki görüşmeler dikkatle takip edilmekte, karasularımızdaki hak ve menfaatlerimizin korunmasına yönelik her türlü tedbir tereddütsüz alınmaktadır. Özellikle kıta sahanlığı ve Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) kavramlarının son zamanlarda fazlasıyla öne çıktığını görmekteyiz. Sınırlarının yüzde 70’ten fazlası denizlerle çevrili olan ve üç kıtanın geçiş noktasında yer alan Türkiye, var olduğu coğrafyada tartışmasız bir önem sahiptir.

15 yıl önce kabotaj hattında çalışan yük ve yolcu gemilerimizin, ticari yatlarımızın, hizmet ve balıkçı gemilerimizin kullandıkları akaryakıt üzerinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)’ne son verilmiştir. O günden bugüne denizciliğimize 7 milyar liralık ÖTV desteği sağlanmıştır. 2003 yılında kabotaj hattında toplam 28 milyon ton yük elleçlenirken, 2018 yılında ise yüzde 110’luk bir artışla yaklaşık 60 milyon tonluk yük elleçlendi. Ayrıca, kabotaj hattında taşınan yolcu miktarı son yıllarda sürekli artış göstermiş olup, 2003 yılı verilerine göre 99 milyon yolcu taşınmış iken, 2018 yılında 139 milyon yolcu taşınmıştır. Geçtiğimiz yıl Hopa’dan İskenderun’a kadar limanlarımızda 460 milyon ton yük elleçlendi. 172 tane uluslararası trafiğe açık limanımız bulunmakta ve milli ekonomimiz içinde deniz ekonomimizin payı yüzde 9, birçok denizci ülkenin yüzde 7 civarında olduğunu düşünürsek bu çok önemli bir rakam” dedi.

İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Kalyoncu, Doğu Akdeniz’e gönderilen ikinci sondaj gemisi Yavuz’un önemine işaret ederek, “1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile karasularımızda mutlak bağımsızlığımızı kazandık. Denizlerimizde egemen olduğumuzu tüm dünyaya ilan ettik. Bugünü, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı olarak kutlamanın onurunu yaşıyoruz. Birkaç hafta önce Akdeniz’e uğurladığımız ‘Yavuz’ sondaj gemisinde de bu Kanun’un ruhu vardır” şeklinde konuştu.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran ise Türk denizciliğinin gelişiminde Cumhuriyet’in kazanımı olan Kabotaj Kanunu’nun önemine dikkat çekerek, ‘‘Mavi vatanımız olarak kabul ettiğimiz deniz yetki alanlarımızda, hak ve menfaatlerimizin korunmasına büyük önem atfettiğimizi ifade etmek ve şu an Doğu Akdeniz başta olmak üzere denizlerimizde bu yönde yoğun ve etkin bir gayret ortaya koyan denizcilerimize şükranlarımızı sunmak istiyorum” şeklinde konuştu.

Bunu Paylaşın