9 Eylül Üniversitesi, Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu bünyesinde 1995 yılında eğitime başlayan Güverte Bölümü sonunda simülatörüne kavuştu
Kurulduğu günden bugüne, simülatör olmadığı için öğrencilerine yeterli eğitimi veremeyen ve zaman zaman kapanma tehlikesi bile atlatan Güverte Bölümü’nün, Liman Modelleme ve Köprüüstü Gemi Manevra Simülatörü; Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu, Nemtaş Denizcilik Genel Müdürü Süha Aktaş, öğretim görevlileri ve öğrencilerin katılımıyla tanıtıldı.
Nemtaş’ın katkılarıyla, yüksekokul öğretim elemanları tarafından tasarımı gerçekleştirilip yazılımı TRANSAS tarafından yapılan sistem sayesinde öğrenciler artık hem denizde, hem simülatör ortamında aktif, uygulamaya yönelik, kendi insiyatiflerini ortaya koyabilecekleri bir eğitim alabilecekler. Bununla birlikte 9 Eylül Üniversitesi, 27170 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kıyı Tesisi Yapım Taleplerinin Değerlendirilmesine Dair Tebliğ uyarınca yeni kurulan veya kurulacak limanların matematiksel olarak modellenmesi ve modellenen limanların da değişik gemi modelleri kullanılarak “Gemi Manevraları Risk Değerlendirmesi” de yapabilecek.
9 Eylül Üniversitesi Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. A. Güldem Cerit yaptığı açılış konuşmasında, denizcilik macerasının eğitimli bir macera olmasına dikkat çekti. Cerit, yeni simülatör sayesinde Türkiye çapında bir laboratuvara kavuştuklarını ve yaşanan zorlukları dile getirdi. “Bugüne kadar geldiğimiz nokta imkanlarımız çerçevesinde mükemmel oldu. Denizcilik, tıp kadar hızlı gelişen eğitim alanlarının başında geliyor. Teknolojik gelişmeleri takip edip, bunu anında sektörel gelişime adapte etmek gerekiyor.” diyen Cerit, katkılarından dolayı Denizcilik Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Mustafa Kalkan’a, rektör yardımcısı nezninde Dokuz Eylül Üniversitesi Ailesi’ne, Türkiye İş Bankası’na, Nemtaş’a, okulu sürekli destekleyen Deniz Ticaret Odası ve Bülent Kaptan’a, Deniz Müsteşarlığı’na teşekkürleriyle konuşmasını sonlandırdı.
Hem deneysel hem teorik
On yıllık süreç içinde başlayan gemi modelleme laboratuvarı projesi, üniversitenin yanı sıra çeşitli denizcilik kuruluşları, özellikle Deniz Ticaret Odası’nın önderliği ile gerçekleşti. Kaptan Selçuk Nas, Kaptan Yusuf Zorba, Kaptan Ender Asyalı ve Kaptan Burak Köseoğlu öncülüğüyle oluşturulan Liman Modelleme ve Köprüüstü Gemi Manevra Simülatörü, deneysel veya teorik olarak elde edilmiş bir takım denklemlerden yola çıkarak, matematiksel gemi modellerinin statik ve dinamik durumunun, planlanan bir kıyı yapısıyla ve diğer çevresel parametreler ile ilişkili olarak, olası gelişiminin görsel destekli benzetimini sağlayan, yatayda 229° lik ve düşeyde 30° lik bir görüş açısı içine giren objeleri, gece ve gündüz koşullarını, çalışılan coğrafi alanla ilişkili olarak gemi radarı ve elektronik harita görüntüsünü, gemi köprüüstü ve haberleşme aygıtlarını fiziki gerçekliklerine ve gerçek zaman ölçeğine uygun olarak temsil edebilen bir sistem.
Gerçekçi ve matematiksel
Simülatör sisteminin iki önemli fonksiyonu bulunuyor. Bunlardan birincisi, Model Wizard programı, NTPro (Navi-Trainer 4000). Simulator uygulaması için geliştirilmiş Model Wizard, elektronik harita verilerine ve dünya yüzeyi için uydu verilerine dayanarak simülatörde gerçek zamanlı görsel destek sağlıyor. Özellikle gemi manevraları için gerçeğe en yakın verilerin kullanılmasına olanak tanıyor. İkinci önemli fonksiyon ise “Gemi Hareket Simülasyonu” yardımıyla tam olarak kontrol edilmiş ve gerçekçiliğe uyarlanmış gemi modelleri ile çalışan NTPro 4000 Köprüüstü Simülatörü. Bu simülatör sayesinde yanaşma manevralarında, yedekleme operasyonlarında, halat operasyonlarında ve diğer liman sahası operasyonlarında geminin hareketleri gerçekçi ve matematiksel verilerle desteklenerek elde ediliyor.
NTPro 4000 Köprüüstü Simülatör Sistemi, bilimsel olarak ispatlanmış denklemlerden yola çıkarak modellerin statik ve dinamik durumunu planlanan kıyı yapısıyla ve diğer parametreler ile ilişkili olarak olası gelişiminin görsel benzetimini sağlıyor. Mevcut sistem yatayda 229° ve dikeyde 30° açısal görsel desteği sağlamaktadır. Bu sayede ilgili alana giren objeleri, gece ve gündüz koşullarında, çalışılan coğrafi alanla ilgili olarak gemi radarı ve elektronik harita görüntüsü ile birlikte gösterebilmekte, ayrıca gemi köprüüstü ve haberleşme aygıtlarını fiziki gerçekliklerine ve gerçek zaman ölçeğine uygun olarak temsil edebilmektedir. Kurulu olan NTPro 4000 Köprüüstü Simülatörü ayrıca yatayda 360° ve dikeyde 180 derecelik görsel desteği de seçmeli tuş vasıtasıyla kullanıcıya sunmaktadır.