Denizcilik birlikleri, 2020 için çağrıda bulundu

MDN İstanbul

IMO'nun düşük sülfür oygulaması 1 Ocak 2020'de başlayacak
Birçok Asya ülkesinin IMO’nun 1 Ocak 2020 itibarıyla yürürlüğe girecek düşük sülfür uygulamasına hazır olmaması üzerine; World Shipping Council (WSC), The Baltic and International Maritime Council (BIMCO), Cruise Lines International Association (CLIA) ve International Parcel Tankers Association (IPTA) denizcilik birlikleri; International Maritime Organization (IMO) üye devletlerine, 1 Ocak 2020’de başlayacak kükürt sınırını tam olarak uygulamaları için çağrıda bulundu.

IMO’ya üye ülkelerden taahhütlerini hatırlamalarını isteyen Dünya Denizcilik Konseyi Başkanı ve CEO’su John Butler, “Bazı ülkelerin 2020’de uygulanacak düşük sülfür kuralları tam olarak uygulayamayacağını öne süren son raporlar rahatsız edici. Tam uygulama eksikliği halk sağlığına ve çevreye olan iyileşmeleri baltalama riskini taşıyacaktır.

Düzenleme gezegenin her yerinde gemi operasyonlarını etkileyecek ve masraflı olacak. Bu konuda IMO topluluğu için tehlikede olan çok şey var. Bu, IMO üye devletlerinin düşük sülfürlü yakıt sınırını uygulatmaları için bir sınav olacak,” dedi.

BIMCO Genel Sekreteri ve CEO’su Angus Frew ise düşük sülfürlü yakıtlara geçmenin temel nedeninin hava kalitesini artırmak olduğunu hatırlatarak, ‘‘2020 itibarıyla bu yönetmeliği uygulamayan milletler dünya nüfusunun sağlığını riske atmaya devam edecekler,” dedi.

Uygulamanın maliyetinin yüksek olması, kuralın tutarlı bir şekilde yerine getirilmesinin önüne geçiyor. Hindistan ve Endonezya’nın da içinde bulunduğu pek çok Asya ülkesi 2020’de başlayacak uygulama için gerekli hazırlıkları henüz yerine getirebilmiş değil.

Sucrubber nedir?
IMO, denizcilikte kullanılan yakıtların sülfür oranlarının Ocak 2020 itibarıyla yüzde 0,5’i geçemeyeceğini açıkladı. 1 Ocak 2020’de yürürlüğe girecek bu IMO regülasyonu ile ilgili gemi sahipleri ciddi önlemler almak durumundalar. Bu kurala uymak ve para cezalarına maruz kalmamak isteyenler için farklı çözüm önerileri bulunuyor.

Yakın tarihte yapılan en önemli regülasyon olarak görülen yüzde 0,5 sülfür üst limit uygulaması için alınması gereken tedbirler için dünya gemicilik endüstrisi son hazırlıklarını yapıyor. Bazı gemi sahipleri düşük sülfürlü yakıt kullanımını tercih ederken, bazıları da sucrubber (gaz yalıtım sistemi) kullanmayı tercih ediyor. Bazı gemi sahipleri ise LNG gibi alternatif yakıtlarla çalışan gemilere geçiş yapıyor.

Scrubber sistemleri endüstriyel sistemlerden veya atıksu arıtma tesislerinden oluşan bazı parçacık veya gazları ortamdan uzaklaştırmak ve nötralize etmek için kullanılan kontrol cihazları grubudur. Genelllikle ‘’ Scrubber ‘’ terimi gaz akışı içerisinde istenmeyen içerikleri sıvı kullanarak yıkamak anlamına gelmektedir.
Son zamanlarda atık gazlar kuru sistemler ile de temizlenmeye başlanmıştır.

Scrubberler asidik,bazik gazları ve gazlı emisyonları kontrol etmekte kullanılan temel bir cihaz haline gelmiştir. Atık gazdan toksik veya korozif bileşiklerin bertaraf edilmesi ve etkisiz hale getirilmesi için çeşitli yöntemler vardır.

Bunu Paylaşın